Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ: ΠΟΛΑ ΡΟΥΠΑ, ΝΙΚΟ ΜΑΖΙΩΤΗ ΚΑΙ ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΡΝΑ



ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ: ΠΟΛΑ ΡΟΥΠΑ, ΝΙΚΟ ΜΑΖΙΩΤΗ ΚΑΙ ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΡΝΑ


Αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα. Δηλώνουμε πως ο σύντροφος Λάμπρος Φούντας που έπεσε νεκρός στη Δάφνη στις το Μαρτίου του 2010 ύστερα από μάχη με τους μπάτσους, συμμετείχε επίσης στον Επαναστατικό Αγώνα. Η μάχη που έδωσε ήταν για την υλοποίηση του ανατρεπτικού σχεδίου που συλλογικά ο Επαναστατικός Αγώνας είχε αποφασίσει. Ήταν μια μάχη για την επανάσταση και την ελευθερία.
Δηλώνουμε επίσης πως είμαστε πολύ περήφανοι για την οργάνωση μας, τον Επαναστατικό Αγώνα, είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας, για κάθε στιγμή της πολιτικής δράσης μας. Είμαστε περήφανοι για το σύντροφο Φούντα, τον οποίο τιμούμε και θα τιμούμε για πάντα.


Όσο και αν πιστεύουν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί ότι φυλακίζοντας μας θα ξεμπερδέψουν πολιτικά με εμάς, κάνουν λάθος. Είτε έξω είτε μέσα από τις φυλακές ο αγώνας που για εμάς είναι ζήτημα τιμής και αξιοπρέπειας, θα συνεχιστεί.


Όσο και αν γελούν αυτάρεσκα οι δύο τρομοκράτες Παπανδρέου και Χρυσοχοΐδης για τις συλλήψεις μας, όσο και αν πιστεύουν πως κατοχύρωσαν την απαραίτητη ασφάλεια για να προχωρήσει ανεμπόδιστα το σοσιαλφασιστικο τους κόμμα την εφαρμογή των εγκληματικών του σχεδίων ενάντια στην κοινωνία και κουνάνε την ουρά τους που οι Αμερικάνοι προϊστάμενοι τους τους επιχαίρουν, όσο και αν ισχυρίζονται πως εξαλειψανε μια σοβαρή απειλή για το καθεστώς τους, τους διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα ξεμπερδέψουν εύκολα με εμάς.


Όσο είμαστε ζωντανοί, όσο ζούμε και αναπνέουμε θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δημιουργούμε προβλήματα στα αντικοινωνικά και εγκληματικά τους σχέδια.


Και αν πιστεύουν οι διώκτες μας και η πολιτική εξουσία αυτής της χώρας πως έχουν το σύνολο της κοινωνίας με το μέρος τους, αν πιστεύουν πως η πλειοψηφία των ανθρώπων θεωρούν εμάς ως κοινωνική απειλή, γελιούνται. Κοινωνική απειλή για την πλειοψηφία του πληθυσμού είναι η κυβέρνηση που περνά το ένα πακέτο αντικοινωνικών μέτρων μετά το άλλο, καθ' υπόδειξη των κορακιών του κεφαλαίου που «λαδώνουν» με τη ρευστότητα που διαθέτουν την κρατική μηχανή. Τρομοκρατία είναι η μακροχρόνια νεοφιλελεύθέρη πολιτική που επέβαλαν τα κόμματα εξουσίας με την ανοχή ή και τη στήριξη των μικρών κομμάτων. Τρομοκρατία είναι η εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας που έχει κάνει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού να παρακολουθούν μουδιασμένα μέχρι στιγμής από φόβο, μια πρωτοφανή επίθεση εναντίον τους να βρίσκεται σε εξέλιξη.


Τρομοκρατία είναι να μην έχεις τα βασικά για να επιβιώσεις, να σου παίρνουν το μισθό και τη σύνταξη, να σου κατάσχει η τράπεζα το σπίτι, να ζεις μέσα στη μόλυνση που σκοτώνει. Τρομοκρατία είναι να ζεις καθημερινά υπό το καθεστώς του φόβου για την επιβίωση.


Για τα περισσότερα τμήματα της κοινωνίας, τρομοκράτες και εγκληματίες είναι αυτοί που κυβερνούν, είναι οι καθεστωτικοί πολιτικοί, είναι οι πλούσιοι, οι προνομιούχες κάστες που εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους και που ευημερούν συμμετέχοντας στην οικονομική και πολιτική εξουσία. Εχθροί της κοινωνίας είναι αυτοί που, αφού έκλεβαν και πλούτιζαν για χρόνια εις βάρος της, εκμεταλλευόμενοι ένα βάρβαρο και κατάφωρα άδικο σύστημα, τώρα που αυτό διανύει τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του, απαιτούν από αυτήν όλο και μεγαλύτερες θυσίες, απαιτούν από όλους μας να παραδώσουμε οικειοθελώς όλο το αίμα μας για να συντηρηθεί στη ζωή το σάπιο σώμα του καθεστώτος.


Το πρώτο μέρος της επιστολής όπως δημοσιεύεται σήμερα στο "Ποντίκι"

Όταν οι σοσιαλφασίστες του κυβερνώντος κόμματος διατείνονται πως έχουν τη λαϊκή εντολή για να εφαρμόσουν αυτές τις πολιτικές, προκαλούν ακόμα περισσότερο την κοινωνική αγανάκτηση. Είναι εξ' άλλου καταγεγραμμένη ιστορικά και κανείς δεν ξεχνά τη μεγάλη προεκλογική εξαπάτηση πλατιών κοινωνικών στρωμάτων από τους συμμετέχοντες στο ΠΑΣΟΚ, που με δόλο άρπαξαν την εξουσία στις τελευταίες εκλογές, λέγοντας ψέματα για τη δήθεν αναδιανεμητική υπέρ των αδυνάτων πολιτική που είχαν σκοπό να εφαρμόσουν, τάζοντας αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, υποσχόμενοι μια ομαλή, και χωρίς μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις, έξοδο από την κρίση.


Είπαν ψέματα ότι δεν γνώριζαν την πραγματική κατάσταση στα δημοσιονομικά του κράτους, είπαν ψέματα για την κατάσταση της οικονομίας και τις δυνατότητες της, είπαν ψέματα ότι θα πάρουν, δήθεν, τα χρήματα που χρειάζονται από τους προνομιούχους. Με τα ψέματα, με την εξαπάτηση, με το δόλο, έκλεψαν την εξουσία. Αν προεκλογικά αποκάλυπταν έστω και ένα μικρό μέρος των σχεδίων τους, όχι μόνο δεν θα ήταν τώρα κυβέρνηση, αλλά θα έμεναν και εκτός κοινοβουλίου. Η κοινωνική συναίνεση που επικαλούνται είναι ένα τερατώδες ψέμα που προκαλεί έντονα την κοινωνική οργή.


Εμείς ως Επαναστατικός Αγώνας αμέσως μετά τις εκλογές και πριν το ΠΑΣΟΚ αποκαλύψει τις πραγματικές του προθέσεις, μιλήσαμε για την πιο άγρια νεοφιλελεύθερη επίθεση που πρόκειται να εξαπολύσει στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης και των δημοσιονομικών προβλημάτων, και έχουμε ήδη επιβεβαιωθεί.


Επίσης, είχαμε μιλήσει για την άμεση πολιτική χρεοκοπία της κυβέρνησης Παπανδρέου, την οποία και αναμένουμε το προσεχές διάστημα, καθώς πρόκειται για μια ουσιαστικά υπηρεσιακή κυβέρνηση, με σύντομη ημερομηνία λήξης.


Παρ' όλο που το εγκληματικό πρόσωπο τους έχει αποκαλυφθεί, εξακολουθούν οι κατέχοντες την πολιτική εξουσία να εξαπατούν και να κοροϊδεύουν, υποστηρίζοντας πως ό,τι κάνουν είναι «για το καλό του κοινωνικού συνόλου». Ο Παπανδρέου και τα επιτελεία του κάνουν πλέον το πανελλήνιο να γελά όταν επικαλούνται τον πατριωτισμό τους, όταν αναφερόμενοι στα σκληρά μέτρα που επιβάλλουν, μιλούν για μέτρα που «επιβάλει το εθνικό συμφέρον», ότι πρόκειται για «τη σωτηρία της χώρας». Και το αποκορύφωμα αυτής της συντονισμένης κοροϊδίας είναι όταν λένε πως οι προσπάθειες τους να μη χρεοκοπήσει η χώρα είναι για το συμφέρον των μη προνομιούχων.


Είναι «ζήτημα εθνικής ανάγκης» να ρίχνουν όλο και πιο βαθιά στη φτώχεια και την ανέχεια μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, προκειμένου να «ηρεμήσουν οι αγορές» (όπου «αγορές» εννοούμε τα άγρια θηρία που απαρτίζουν την υπερεθνική οικονομική ελίτ), να σταματήσουν να κερδοσκοπούν με το ελληνικό χρέος και να ρίξουν, επιτέλους, τα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού δημοσίου.


Στην πραγματικότητα δεν έχουν κανένα σκοπό να προστατέψουν τη χώρα και τα λαϊκά στρώματα από τη χρεοκοπία, όπως δηλώνουν οι κυβερνώντες. Τα μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού είναι ήδη καταβεβλημένα από τις άγριες πολιτικές που εφαρμόζονται εις βάρος του και είναι δεδομένη η χρεοκοπία τους ως προϋπόθεση για τη συντήρηση των προνομιούχων κοινωνικών στρωμάτων. Συντάξεις και μισθοί κόβονται ή καταργούνται, εκατοντάδες χιλιάδες απολύονται και πρόκειται να απολυθούν στο άμεσο μέλλον, οι φορολογικές επιδρομές εντείνονται, τα ασφαλιστικά ταμεία, ύστερα από μια μακροχρόνια πολιτική καταλήστευσης και απαξίωσης από το κράτος, αφήνονται να καταρρεύσουν, υπηρεσίες υγείας καταργούνται, δημόσια νοσοκομεία χρεοκοπούν και αφήνονται στη σήψη ως το οριστικό κλείσιμο, δίνοντας τη χαριστική βολή σε ό,τι είχε απομείνει όρθιο από το σύστημα υγείας του δημοσίου.



Αυτές οι συνθήκες όχι μόνο δεν είναι κάτι πρόσκαιρο που θα λήξει σε 2-3 χρόνια όπως διαμηνύουν ψευδώς οι εξουσιαστές για να καθησυχάσουν την κοινωνία, αλλά θα γίνουν ακόμη χειρότερες εν όψει των μακροχρόνιων προσπαθειών της πολιτικής ελίτ να «βγάλει τη χώρα από την κρίση» δηλαδή να σώσει την άρχουσα οικονομική και πολιτική τάξη.


Μέσα στα πολλά και τερατώδη ψεύδη που λέει συστηματικά η κυβέρνηση, έχουν γίνει και αρκετές ειλικρινείς αναφορές (π.χ. από την Κατσέλη) στην «μεγάλη ευκαιρία που προσφέρει η κρίση στην Ελλάδα να εφαρμοστούν οι απαραίτητες αλλαγές για τη συνολική οικονομική εξυγίανση». Εννοούν φυσικά, τη μοναδική ευκαιρία να περάσουν όλες τις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που τόσα χρόνια, λόγω φόβου για το πολιτικό κόστος από τις κοινωνικές αντιδράσεις, οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν μπορούσαν ούτε καν να διανοηθούν να προωθήσουν.


Μιλούν για τη μοναδική ευκαιρία που τους προσφέρεται να ξηλώσουν οριστικά και ταχύτατα όλα τα κοινωνικά κεκτημένα και κατακτήσεις, να ιδιωτικοποιήσουν ασφάλιση και υγεία, να μειώσουν δραστικά το εργασιακό κόστος, να μετατρέψουν την Ελλάδα σ' ένα παράδεισο εκμετάλλευσης για το κεφάλαιο, με άφθονο πάμφθηνο εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα. Μιλούν για τη μοναδική ευκαιρία να πραγματοποιηθεί η πιο ανελέητη αναδιανομή πλούτου από κάτω προς τα πάνω.


Δεν τους ενδιαφέρει λοιπόν, να σωθούν οι μη προνομιούχοι, οι οποίοι και καταδικάζονται με αυτές τις πολιτικές σ' έναν αργό οικονομικό και κοινωνικό θάνατο. Θέλουν να σώσουν τους έλληνες κεφαλαιοκράτες, τις τράπεζες, τις μεγάλες επιχειρήσεις, τους εφοπλιστές. Θέλουν να προστατέψουν τους επενδυτές, τους κάθε είδους κερδοσκόπους που τζογάρουν άπληστα στο προσοδοφόρο μέχρι στιγμής, ελληνικό χρέος. Θέλουν να προστατέψουν τον εαυτό τους και την υπόλοιπη πολιτική ελίτ της χώρας από μια καθεστωτική κατάρρευση, που θα σημάνει τον όλεθρο της κρατικής μηχανής. Θέλουν να προστατέψουν τον εαυτό τους και τα προνόμια που απολαμβάνουν συμμετέχοντας στο καθεστώς.


Για τα μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα, τα οποία και αποτελούν αναλώσιμο υλικό που χρησιμοποιείται για την επιβίωση τών εξουσιαστών, είναι εξασφαλισμένη η πιο βαθιά οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία που έχει να ζήσει η χώρα από την εποχή της γερμανικής κατοχής. Το ΠΑΣΟΚ παραδίδει γη και ύδωρ στο μεγάλο κεφάλαιο, ξεπουλάει το σύνολο της χώρας για να σωθεί το τομάρι της ντόπιας οικονομικής και πολιτικής ελίτ.


Ας σταματήσουν λοιπόν, τα ψέματα. Ποιον κοροϊδεύουν όταν λένε πως η δημοσιονομική κατάρρευση θα έχει επιπτώσεις κυρίως στους μη προνομιούχους, όταν προσπαθούν να μας πείσουν πως είναι προς το συμφέρον μας να τους βοηθήσουμε για το ξεπέρασμα της κρίσης. Μα όταν η χώρα «θα έχει σωθεί», εμείς όλοι θα είμαστε ήδη νεκροί. Δουλειές δεν θα υπάρχουν, η φτώχεια θα έχει απλωθεί σαν πανούκλα παντού, ο κόσμος θ' αρρωσταίνει και θα πεθαίνει χωρίς να μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα, το βιοτικό επίπεδο θα μοιάζει με αυτό μιας χώρας σε πόλεμο. Γιατί έχουμε πόλεμο. Όχι αυτόν που αναφέρεται ο ψεύτης ο Παπανδρέου. Δεν έχει κηρύξει κανένα πόλεμο η κυβέρνηση στις αγορές και τους κερδοσκόπους. Αυτά τα γελοία φραστικά πυροτεχνήματα που έχουν περισσέψει όλο αυτό το διάστημα, ιδίως από τον προαναφερόμενο θεατρίνο που διευθύνει την ολοκλήρωση της σύγχρονης καταστροφής της χώρας, χρησιμεύουν απλώς για την παραπλάνηση της κοινωνίας.


Έχουμε έναν κοινωνικό και ταξικό πόλεμο σε πρωτοφανή όξυνση. Εχουμε τα προνομιούχα κοινωνικά στρώματα να συγχρονίζονται και να συντονίζουν τις δυνάμεις τους για να εξαπολύσουν τη μεγαλύτερη ταξική επίθεση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα. Έχουμε τον πόλεμο που έχουν κηρύξει οι κεφαλαιοκράτες με τη βοήθεια της κυβέρνησης ενάντια στους εργαζόμενους. Έχουμε τον πόλεμο των εξουσιαστών εναντίον των αγωνιστών.


Το δέυτερο μέρος της επιστολής όπως δημοσιεύεται σήμερα στο "Ποντίκι"

Έχουμε μια μοναδική κοινωνική κατάσταση που διαμορφώνεται και που σπάνε ο ένας μετά τον άλλο οι οικονομικοί και κοινωνικοί δεσμοί ανάμεσα σε προνομιούχους και μη. Μια μεγάλη κοινωνική ρήξη διαμορφώνεται στο εσωτερικό της χώρας και μια πρωτοφανής πολιτική αντίθεση ανάμεσα στην ελίτ και την κοινωνική βάση με εκρηκτικές προοπτικές.


Μέσα σε αυτό το περιβάλλον πρωτόγνωρης τρομοκρατικής επίθεσης από κράτος και κεφάλαιο και ενώ η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει ένα ασύλληπτο μέχρι χθες καθεστώς τρόμου και ανασφάλειας, είναι πραγματικά γελοίο να ισχυρίζονται οι εξουσιαστές ότι οι συλλήψεις μας αφορούν στην αντιμετώπιση μιας κοινωνικής απειλής και ότι ο Επαναστατικός Αγώνας είχε ως σκοπό «να εκφοβίσει σοβαρά τον πληθυσμό» όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο.


Η μακροχρόνια και συνεπής πολιτική παρουσία του Επαναστατικού Αγώνα είμαστε βέβαιοι πως όχι μόνο δεν γίνεται αντιληπτή από τους περισσότερους ως «απειλή για την κοινωνία», αλλά ως μια πολιτική παρουσία δίπλα στους καταπιεσμένους και πάντα ενάντια στην οικονομική και πολιτική ελίτ. Δίπλα σε αυτούς που ζουν υπό το ζύγό της εξουσίας και απέναντι σε αυτούς που την ασκούν.


Παρά την ιδεολογική αντεπίθεση που έχει εξαπολύσει το κράτος και τα Μ.Μ.Ε. εναντίον μας, είναι κατανοητό από την πλειοψηφία του πληθυσμού πως ο πόλεμος εναντίον μας είναι πόλεμος εναντίον όσων θέλουν ν' αντισταθούν δυναμικά στις επιλογές τους, είναι ένα μέσο εκφοβισμού και τρομοκράτησης γι' αυτούς που σκέφτονται να σηκώσουν το ανάστημα τους ενάντια στις εγκληματικές πολιτικές της εξουσίας.


Αν παρακολουθήσει κάποιος την πορεία του Επαναστατικού Αγώνα καταλαβαίνει πόσο έωλοι είναι οι ισχυρισμοί της πολιτικής εξουσίας και των κολαούζων της στα Μ.Μ.Ε. ότι η δράση του συνιστά απειλή για το κοινωνικό σύνολο. Γιατί ποια είναι η ενέργεια μας που έχει δήθεν τρομοκρατήσει την κοινωνία και έχει στραφεί ενάντια της; Μήπως οι επιθέσεις στα μισητά από την κοινωνική πλειοψηφία υπουργεία εργασίας και οικονομίας όπου αποφασίζονται και προστάζονται οι πιο αντικοινωνικές πολιτικές;


Μήπως οι επιθέσεις ενάντια στα ΜΑΤ που τρομοκρατούν καθημερινά στους δρόμους των πόλεων, ξυλοκοπούν διαδηλωτές και έχουν ως αποστολή τη βίαιη καταστολή των κοινωνικών αγώνων; Οι επιθέσεις ενάντια στα αστυνομικά τμήματα που στεγάζουν τους εκπαιδευμένους δολοφόνους του καθεστώτος και όπου καθημερινά ξεφτιλίζονται, ξυλοκοπούνται και δολοφονούνται άνθρωποι που πέφτουν στα χέρια των μπάτσων;


Μήπως συνιστά τρομοκράτηση της κοινωνίας η επίθεση εναντίον του Βουλγαράκη ο οποίος έχει συνδεθεί με δύο μεγάλα σκάνδαλα (τηλεφωνικές υποκλοπές, απαγωγές Πακιστανών) και που εκμεταλλευόμενος τον υπουργικό του θώκο αύξησε την οικογενειακή του περιουσία με τις αγοραπωλησίες εκτάσεων του δημοσίου (υπόθεση Βατοπεδίου); Αυτόν, όπως και όλους όσους έχουν συνδεθεί με ανάλογες υποθέσεις άπληστης υφαρπαγής του κοινωνικού πλούτου, οι περισσότεροι που ζουν σε αυτή τη χώρα πολύ θα ήθελαν να τους δουν κρεμασμένους στην πλατεία Συντάγματος.


Μήπως πρόκειται για ενέργεια τρομοκράτησης της κοινωνίας η επίθεση εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ; Μήπως δεν γνωρίζουν οι διώκτες μας και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι πως αυτή την επίθεση επιδοκίμασε η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας η οποία μόνο ευγενή συναισθήματα δεν τρέφει για το κράτος των ΗΠΑ;



Μήπως είναι πράξη που τρομοκρατεί τον πληθυσμό μια επίθεση εναντίον της πολυεθνικής εταιρείας Shell που εδώ και πολλές δεκαετίες λυμαίνεται τον φυσικό πλούτο πολλών χωρών, εκμεταλλεύεται πληθυσμούς και συμβάλλει στην καταστροφή του πλανήτη;


Ή μήπως η επίθεση εναντίον της Citibank, έναν από τους κορυφαίους ομίλους της διεθνούς χρηματοοικονομικής τρομοκρατίας, που διαδραμάτισε εδώ και δεκαετίες πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία συγκέντρωσης κεφαλαίου, αρπάζοντας τον πλούτο αμέτρητων χωρών μέσω της κερδοσκοπίας με το χρέος τους, οδηγώντας τις σε μια μη αναστρέψιμη πολλές φορές οικονομική και κοινωνική καταστροφή; Είναι αντικοινωνική μια επίθεση ενάντια σ' αυτή την πολυεθνική των οικονομικών εγκλημάτων που πρωτοστάτησε στη δημιουργία της μεγάλης κρίσης που ζούμε σήμερα;


Ή μήπως πρόκειται για πράξη κοινωνικής τρομοκράτησης η επίθεση ενάντια στο χρηματιστήριο, το ναό του χρήματος και έναν από τους σημαντικότερους διαύλους υφαρπαγής του κοινωνικού πλούτου και μεταφοράς του από την κοινωνική βάση προς την οικονομική ελίτ;


Οι μόνοι που έχουν τρομοκρατηθεί από αυτές τις πολιτικές ενέργειες είναι η πολιτική και οικονομική εξουσία. Είναι οι εγκληματίες κεφαλαιοκράτες που ανησυχούν για τις «επενδύσεις» τους και που φοβούνται πως δεν θα μπορούν να περάσουν χωρίς προβλήματα τους όρους της σύγχρονης δικτατορίας τους. Αν αυτές οι επιθέσεις συνιστούν απειλή για κάποιους αυτοί είναι όσοι απολαμβάνουν οικονομική και κοινωνική ισχύ από το υπάρχον καθεστώς κοινωνικής υποδούλωσης.


Η φυλάκισή μας λοιπόν, όχι μόνο δεν συνιστά λύση για την ασφάλεια του πληθυσμού αλλά λειτουργεί προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Θέλει να καταφέρει την αντιμετώπιση μιας πολιτικής απειλής για το καθεστώς, ώστε κράτος και κεφάλαιο με μεγαλύτερη ασφάλεια να ασκούν τη μαζική τρομοκρατία εναντίον της κοινωνικής πλειοψηφίας. Στόχος των διωκτών μας να εξαλείψουν έναν παράγοντα πολιτικής αφύπνισης για την κοινωνία, μια επαναστατική απειλή.


Για πολλούς από την διεθνή πολιτική και οικονομική ελίτ - μεταξύ των οποίων και των γερακιών του ΔΝΤ - η διεθνής οικονομική κρίση έχει τελειώσει, η οικονομική ανάκαμψη, αν και ισχνή, έχει ξεκινήσει, οι προοπτικές διαφαίνονται καλές ενώ η κρίση στην Ελλάδα δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο παρά αποτέλεσμα της κακής διαχείρισης από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι υπερασπιστές και εκφραστές του οικονομικού και πολιτικού συστήματος αναγνώρισαν ως κρίση μόνο αυτή που συγκλόνισε το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και αφού αυτό φαίνεται να διασώθηκε μετά τις γενναιόδωρες παροχές ρευστότητας από τις κυβερνήσεις, μιλάνε για το τέλος των προβλημάτων του συστήματος και για την αρχή μιας, ίσως επίπονης και όχι πολύ σύντομης, διαδικασίας οικονομικής ανάκαμψης, και με την προϋπόθεση πάντα ότι οι κυβερνήσεις θα λάβουν τ' απαραίτητα μέτρα λιτότητας.


Μετην ίδια επιφανειακή προσέγγιση της κρίσης που τη διαχωρίζει στις διάφορες - για πολλούς ακόμη και ανεξάρτητες μεταξύ τους - διαστάσεις της και τις απομονώνει, αναλύεται από τους καθεστωτικούς αναλυτές και η κρίση του χρέους στην Ελλάδα. Γι' αυτούς η οικονομική κρίση είναι μόνο ένα αποτέλεσμα κακής διαχείρισης του συστήματος που με κάποιες επιμέρους διορθώσεις θα επανέλθει στην πρότερη εύρυθμη λειτουργία του.


Η δε δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα δεν αποτελεί για τους συμμετέχοντες στην ηγεσία του συστήματος ούτε καν μια παρενέργεια της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που οφείλεται στην κακή διαχείριση των δημοσίων ταμείων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν αμφισβητούμε βέβαια, το γεγονός ότι οι κατά καιρούς κατέχοντες την εξουσία στη χώρα προέβησαν συστηματικά και χωρίς εξαιρέσεις στην καταλήστευση του χρήματος και της περιουσίας του δημοσίου. Αντιθέτως, με τον πλούτο που έχει αντλήσει το κράτος από την κοινωνική βάση, πλούτιζαν και ζούσαν σπαταλώντας αφειδώς τα δημόσια ταμεία όλες ανεξαιρέτως οι συμμορίες των κυβερνώντων, πετώντας μερικά ξεροκόμματα στην πλειοψηφική βάση των ψηφοφόρων προκειμένου να κερδίσουν την ψήφο τους. Οι ληστές των κομμάτων εξουσίας έφτιαξαν τεράστιες περιουσίες, έχτισαν βίλες, αγόρασαν κότερα, εξασφάλισαν μια ζωή μες στη χλιδή ενώ η κοινωνική πλειοψηφία ζει υπό το καθεστώς της οικονομικής τρομοκρατίας που επιβάλλει το κράτος και το κεφάλαιο. Όταν όμως τα γεράκια του Δ.Ν.Τ. και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγορούν τις προηγούμενες κυβερνήσεις για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, δεν εννοούν τα παρα-πάνω και ούτε βέβαια τα δισεκατομμύρια ευρώ που χαρίστηκαν στους κάθε εθνικότητας κεφαλαιοκράτες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη χώρα. Τις κατηγορούν ότι σπατάλησαν πολλά σε μισθούς και συντάξεις, ότι ξοδεύουν πολλά για τη δημόσια υγεία και για την παιδεία και ότι υπήρξαν πολύ ελαστικές με τη φορολόγηση της κοινωνικής βάσης.


Το ελληνικό κράτος βρίσκεται εδώ και καιρό υπό καθεστώς δημοσιονομικής χρεοκοπίας, ασχέτως αν δεν το ομολογούν οι κυβερνώντες, ενώ ο μηχανισμός στήριξης του Δ.Ν.Τ., της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ανέλαβε πλέον τα ηνία της εξουσίας, έχει ως αποστολή την παροχή ρευστότητας για να πληρωθούν όσοι δάνεισαν το ελληνικό δημόσιο αγοράζοντας ομόλογα. Το αντάλλαγμα για την «οικονομική σωτηρία» είναι η εφαρμογή της πιο άγριας καταλήστευσης της κοινωνίας για λογαριασμό του υπερεθνικού κεφαλαίου.


Όσον αφορά το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, εκτός από την καταλήστευση των ταμείων για ίδιον όφελος από τους κυβερνώντες, αυτό άρχισε να δημιουργείται εξ' αιτίας του κυρίαρχου αναπτυξιακού μοντέλου που υιοθετήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια και του ρόλου της Ελλάδας στην αλυσίδα της διεθνούς παραγωγικής διαδικασίας. Η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη ήταν ανέκαθεν αυτή μιας αγοράς για τα ευρωπαϊκά προϊόντα. Και ενώ το ακριβό και μη ανταγωνιστικό ευρώ δεν επέτρεπε στα ευρωπαϊκά προϊόντα ν' ανταγωνιστούν τα κατά πολύ φθηνότερα που παράγονταν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μικρή πληθυσμιακά ελληνική αγορά ήταν υποχρεωμένη να καταναλώνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των χωρών της ευρωζώνης.


Ο ισχυρισμός ότι η Ευρώπη παρέχει μια οικονομική ασφάλεια για την Ελλάδα δεν είναι παρά ένα τερατώδες ψέμα. Η επιβεβλημένη από την Ευρώπη οικονομική στρατηγική για την Ελλάδα ήταν από την αρχή η αποδιάρθρωση του προηγούμενου παραγωγικού μοντέλου και η ενθάρρυνση από το ελληνικό κράτος της κατανάλωσης με δανεικά. Οι ελληνικές κυβερνήσεις προχωρούσαν συνεχώς σε δανεισμούς για να χρηματοδοτούν επενδύσεις των πολυεθνικών από την Ε.Ε. στον ελληνικό χώρο, ενισχύοντας παράλληλα και τους Έλληνες κεφαλαιοκράτες.


Από την άλλη η ελληνική κοινωνία, ύστερα από μια ανελέητη προπαγάνδα από μεριάς των τραπεζικών ομίλων, μπήκε μέσα στο λαβύρινθο του δανεισμού όπου και βρίσκεται σήμερα ένα μεγάλο τμήμα της εγκλωβισμένο, προκειμένου να διευρυνθούν οι δυνατότητες κατανάλωσης της μικρής πληθυσμιακά ελληνικής αγοράς.


Ακόμα και εν μέσω της κρίσης και ενώ το ελληνικό χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό, είχε ήδη φτάσει το ποσό του 1 τρισ. ευρώ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Τρισέ, δήλωνε με έμφαση πως «οι Έλληνες έχουν ακόμα περιθώρια για επιπλέον δανεισμό», ώστε να συνεχίσουν να καταναλώνουν στηρίζοντας με δανεικά την ισχνή λόγω κρίσης ευρωπαϊκή ανάπτυξη και να συνεχιστεί η κερδοφορία τραπεζών και επιχειρήσεων.



Η πλασματική ευημερία και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν ανταποκρίνονταν ποτέ στην πραγματική οικονομική κατάσταση της χώρας, παρά αντανακλούσαν την μεγάλη κερδοφορία του κεφαλαίου. Αυτό εξ'άλλου το είχαμε επισημάνει από το 2005 - εποχή που όλοι μιλούσαν για την ισχυρή ελληνική οικονομία - ενώ είχαμε προβλέψει το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα και τον υπαρκτό κίνδυνο χρεοκοπίας που θ' αντιμετώπιζε η Ελλάδα σε περίπτωση που θα ξεσπούσε μια μεγάλη και διεθνών διαστάσεων οικονομική κρίση.


Για τους πάσης φύσεως κερδοσκόπους - διαχειριστές και κατόχους του μεγάλου κεφαλαίου η κρίση δεν αφήνει περιθώρια υψηλής κερδοφορίας από τους παραδοσιακούς τομείς της οικονομίας. Ακόμα και πολλά χρηματιστήρια δεν δίνουν τις ικανοποιητικές για τους άπληστους κεφαλαιοκράτες αποδόσεις και η αγορά των πρώτων υλών και των τροφίμων - παρά το γεγονός ότι οι τιμές είναι υπερβολικά υψηλές σε σχέση με την μειωμένη ζήτηση παγκοσμίως - δεν προσφέρει, προς το παρόν τουλάχιστον, τη δυνατότητα μιας πιο μεγάλης ανόδου, ανάλογης με αυτής του 2008, σε πείσμα των επενδυτών που κάνουν τα πάντα για να μεγεθύνουν την ήδη υπάρχουσα φούσκα στα συγκεκριμένα χρηματιστήρια.


Αντιθέτως, τα κρατικά χρέη είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία για το υπερεθνικό κεφάλαιο ν' αντλήσει τα μέγιστα, εν μέσω κρίσης, δυνατά κέρδη. Ήδη η διεθνής φούσκα του χρέους στις χώρες του καπιταλιστικού κέντρου έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, όμως οι πάσης φύσεως κερδοσκόποι δεν έχουν σκοπό να σταματήσουν, αλλά θα εξαντλήσουν κάθε περιθώριο εκμετάλλευσης του. Ο εκτροχιασμός του δημοσίου χρέους για τις χώρες του κέντρου οφείλεται στα τεράστια πακέτα οικονομικής στήριξης που οι κυβερνήσεις παρείχαν για την σωτηρία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Με δύο λόγια η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση ξεπεράστηκε- τουλάχιστον για την ώρα- εις βάρος των κοινωνικών πλειοψηφιών των χωρών του κέντρου, με τις κυβερνήσεις να εγκληματούν συστηματικά, καλύπτοντας με τον δημόσιο πλούτο τις μαύρες τρύπες των ταμείων των μεγάλων χρηματοοικονομικών ομίλων, των βασικών δημιουργών της διεθνούς κρίσης.


Η γιγαντιαία διάσταση του χρηματοοικονομικού τομέα (ενώ το 2006 και προ κρίσης το παγκόσμιο ΑΕΠ έφτανε τα 47 τρισ., η συνολική αξία των μετοχών ξεπερνούσε τα 50 τρισ., η αξία των ομολόγων ήταν στα 70 τρισ. και των παραγώγων ξεπερνούσε τα 470 τρισ., δηλαδή ήταν δεκαπλάσια του παγκοσμίου ΑΕΠ), είναι πολύ δυσανάλογη των μεγεθών και των πιο ανεπτυγμένων καπιταλιστικά χωρών. Οι προσπάθειες των κυβερνήσεων να σηκώσουν στους ώμους τους τα χρέη αυτών των τραπεζικών και επενδυτικών τερατουργημάτων, θα οδηγήσει στη χρεοκοπία πολλές ακόμα και εύρωστες μέχρι πρότινος οικονομίες.


Σε αυτό συνεισφέρει η οικονομική ελίτ όλου του πλανήτη καθώς θα συνεχίσει να τζογάρει στο χρέος των κρατών. Μεγάλο μέρος της λιμνάζουσας λόγω κρίσης ρευστότητας βρήκε κερδοφόρα διέξοδο στο δημόσιο χρέος, τροφοδοτώντας την πιο καταστρεπτική για τις κοινωνίες φούσκα, της οποίας το σκάσιμο θ' αναγκαστούν να πληρώσουν.


Το παιχνίδι της μεγάλης κερδοσκοπικής επίθεσης στα κρατικά χρέη άνοιξε με την Ελλάδα που λόγω των άσχημων δημοσιονομικών και του μεγάλου χρέους της, πρόσφερε τον ιδανικό πελάτη για τις αγορές. Τα ψηλά επιτόκια, που αντανακλούν κατά τους «επενδυτές» την έλλειψη οικονομικής ασφάλειας και την αυξημένη πιθανότητα χρεοκοπίας, έχουν δώσει μέχρι τώρα μεγάλα κέρδη για όσους έχουν «παίξει» στο ελληνικό χρέος. Έτσι κι αλλιώς το αυξημένο ρίσκο στις αγορές πάντα προσφέρει τις μεγαλύτερες αποδόσεις.


Στη διαμόρφωση της μεγάλης φούσκας του χρέους συμμετέχει σύσσωμη η οικονομική ελίτ του πλανήτη η οποία και για μια ακόμα φορά πιστεύει ότι θα μπορεί για όσο θέλει ν' αντλεί μεγάλα κέρδη από τα δημόσια χρέη, αφού όπως ισχυρίζονται δημοσίως αρκετοί εκπρόσωποι της, δεν θα επιτραπεί η χρεοκοπία των χωρών. Πρόκειται για την ίδια αντίληψη που ίσχυε και με την προηγούμενη κρίση του χρέους των χωρών της περιφέρειας τη δεκαετία του '80. Και τότε και σήμερα ακούγεται από τους κατόχους του μεγάλου κεφαλαίου η άποψη ότι «τα κυρίαρχα έθνη δεν χρεοκοπούν». Με αυτό το σκεπτικό η Ελλάδα έφτασε να χρεώνεται με επιτόκια που ξεπέρασαν το 9% και σε κάποιες περιπτώσεις το 15% και η κυβέρνηση πέφτει στην αγκαλιά της «επιτροπής σωτηρίας» των Δ. Ν.Τ., Ε. Επιτροπής και Ε.Κ.Τ. για να σωθεί, έστω και τυπικά, το ελληνικό κράτος από την οικονομική κατάρρευση.
Η φράση «τα κυρίαρχα έθνη δεν χρεοκοπούν» που εκφράζουν οι κεφαλαιοκράτες εκφράζει έμμεσα την πίεση που ασκούν για να παρέμβουν οι διεθνείς μηχανισμοί «σωτηρίας» των υπό χρεοκοπία κρατών, ώστε να μη ρισκάρουν τα κεφάλαια τους που επενδύουν στο χρέος και να συνεχίσουν χωρίς φόβο να κερδοσκοπούν με αυτό. Όμως η απληστία των κατόχων του υπερεθνικού κεφαλαίου πολύ σύντομα θ' αποδειχθεί τόσο μεγάλη που ακόμα και μηχανισμοί «διάσωσης» όπως το ΔΝΤ δεν θα μπορούν ν' ανταπεξέλθουν.



Στην Ελλάδα πολύ κουβέντα γίνεται για τους κερδοσκόπους και οι αφορισμοί περισσεύουν, χωρίς ποτέ να προσδιορίζεται ποιοι είναι αυτοί. Σίγουρα όμως δεν πρόκειται μόνο για τους νεαρούς με τα λευκά κολάρα των υπερεθνικών επενδυτικών εταιρειών που «κάθονται μπροστά στους υπολογιστές και παίζουν με το χρέος των χωρών» όπως διεμήνυε ο Παπανδρέου λίγο καιρό πριν. Πρόκειται για το σύνολο της οικονομικής ελίτ. Μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες και μέσω αυτών όλη η αφρόκρεμα της ελληνικής πλουτοκρατίας, όλοι οι ευυπόληπτοι επιχειρηματίες που χαίρουν εκτίμησης από την πολιτική ελίτ της χώρας.


Και ας μην ξεχνάμε την σκανδαλώδη διαδικασία με την οποία οι ελληνικές τράπεζες αντλούν χρήμα με μηδενικό σχεδόν επιτόκιο από την Ε.Κ.Τ., δίνοντας ως εγγύηση ομόλογα του δημοσίου, τα οποία παίρνουν τζάμπα μέσω του πακέτου στήριξης των 28 δισ. ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και στη συνέχεια δανείζουν το κράτος με τα ψηλά επιτόκια των αγορών. Και όλα τα παραπάνω ενώ έχουν βάλει αρκετά δισ. σε ρευστό στα ταμεία τους, διασφαλίζοντας έτσι την κεφαλαιακή τους επάρκεια ενώ η κυβέρνηση τις καλεί - υπό τις υπάρχουσες συνθήκες και τη στιγμή που ξεπουλά τη χώρα για δανεικά - ν' αξιοποιήσουν και το υπόλοιπο πακέτο που έχει μείνει αναξιοποίητο.


Το περίφημο περίστροφο λοιπόν, που συνήθιζε να επικαλείται γελοιωδώς ο Παπανδρέου όποτε έπαιρνε κάποια φραστική υποστήριξη από τους προϊσταμένους «εταίρους» του στην Ευρώπη, δεν στρέφεται ενάντια σε κανένα κερδοσκόπο. Αυτό το όπλο υπάρχει και σημαδεύει την πλειοψηφία του πληθυσμού αυτής της χώρας, για να υποκύψει στις απειλές της κυβέρνησης και των σωτήρων του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Ο Παπανδρέου ως σύγχρονος Τσολάκογλου πλέον έχει εισαγάγει τη χώρα σε μια νέα εποχή κατοχής από το υπερεθνικό κεφάλαιο με το ΔΝΤ, την Ε. Επιτροπή και την Ε.Κ.Τ. - στο όνομα πάντα της σωτηρίας της πατρίδας - να ηγείται της επιτήρησης των προγραμμάτων λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την ομαλή αποπληρωμή των δανειστών του ελληνικού κράτους.


Όλη η φιλολογία γύρω από τον αγαθό ρόλο του ΔΝΤ και η προσπάθεια αποδαιμονοποίησής του από την κυβέρνηση και τους διάφορους παρατρεχάμενούς της, δεν θα αντέξει για πολύ ακόμα.. Είναι γνωστό πως σε όποιας χώρας τη ζωή και αν ενεπλάκη, οι συνέπειες ήταν καταστροφικές. Σε Αφρική, Ασία, Νότια Αμερική το ΔΝΤ ευθύνεται για την καταστροφή οικονομιών, παραγωγικών δομών και μοντέλων που δεν αρμόζουν στα κερδοφόρα παραγωγικά μοντέλα των γερακιών του υπερεθνικού κεφαλαίου που υπηρετεί αυτός ο οργανισμός. Τα αποτελέσματα των «ευεργετικών» παρεμβάσεων του ΔΝΤ σε πολλές περιπτώσεις, ήταν λιμοί, αρρώστιες, εμφύλιοι, μη αναστρέψιμες κοινωνικές και περιβαλλοντικές καταστροφές.


Είναι επίσης, αστείο όταν μετά από δεκαετίες δράσης του ΔΝΤ με τα ίδια πάντα καταστροφικά αποτελέσματα, πολλοί κυρίως αριστεροί και σοσιαλδημοκράτες εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν τις άγριες νεοφιλελεύθερες συνταγές που επιβάλλει απλώς ως «λάθος στρατηγικής». Δεν είναι δυνατό να πιστεύουν πως, απλώς, είναι ηλίθιοι. Γνωρίζουν και πολύ καλά τι κάνουν, και η κατεύθυνση τους είναι πολύ συγκεκριμένη.


Το χρέος μιας χώρας που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει, είναι η ευκαιρία για την οικονομική ελίτ μέσω του ΔΝΤ να την γονατίσει, να την εξοντώσει, να την κατακτήσει. Αφού την ξεζουμίζουν, βγάζοντας τα κέρδη τους με το παραπάνω, την οδηγούν στη χρεοκοπία και τότε τα κοράκια του κεφαλαίου πέφτουν και αγοράζουν για ένα κομμάτι ψωμί ό,τι έχει αξία σε αυτό τον τόπο για να το αξιοποιήσουν, ενώ θα 'χουν μετατρέψει τη χώρα αυτή σ' ένα παράδεισο εκμετάλλευσης των εργαζομένων από τους κεφαλαιοκράτες, που θα μπορεί επιτέλους να ανταγωνιστεί τις πλέον απάνθρωπες εργασιακές συνθήκες. Αυτό είναι το σχέδιο του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Ένα σχέδιο που οδηγεί ταχύτατα στην υπερσυγκέντρωση οικονομικής και κοινωνικής ισχύος σε ακόμη λιγότερα χέρια και το λαό στην εξαθλίωση.


Αν αφήσουμε να προχωρήσουν οι εγκληματίες του πολιτικού καθεστώτος της χώρας σε αυτές τις πολιτικές, έχουμε παραδοθεί στην πιο επαίσχυντη μορφή υποδούλωσης που υπήρξε ποτέ, έχουμε παραδώσει τη χώρα και το μελλόντων παιδιών μας στα σαγόνια των καρχαριών του μεγάλου κεφαλαίου, έχουμε αποδεχθεί να ζούμε υπό τη συνεχή τρομοκρατία της διεθνούς οικονομικής και πολιτικής ολιγαρχίας.


Κανένας ελεύθερος άνθρωπος δεν μπορεί να δεχθεί μια τέτοια συνθήκη, κανένας άνθρωπος με αξιοπρέπεια δεν μπορεί να παραδοθεί χωρίς αντίσταση.
Ενώ το ίδιο το σύστημα γκρεμίζει τις γέφυρες σύνδεσης και επικοινωνίας με την κοινωνική πλειοψηφία και παρατάσσεται πολεμικά απέναντι της, θα ήταν μεγάλο λάθος να επιδιώξουμε από τα κάτω την επαναδημιουργία αυτών των συνδέσεων. Τα κόμματα της αριστεράς που συμμετέχουν στο πολιτικό σύστημα θα επιδιώξουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την άμβλυνση των κοινωνικών αντιθέσεων και θα κάνουν τα πάντα για να εμποδίσουν τις επικείμενες κοινωνικές εκρήξεις. Όσο και αν αυξάνουν τους λεονταρισμούς κατά των κυβερνητικών επιλογών, δεν πρόκειται να έρθουν σε καμία ρήξη με το σύστημα.


Από την άλλη, η κοινωνία των μη προνομιούχων αναμένει μια νέα πολιτική δύναμη, ανεξάρτητη από κάθε πολιτική σκοπιμότητα και κάθε διάθεση χειραγώγησης, να διαμορφώσει αυτό το πολιτικό πεδίο στο οποίο θα μπορεί να πατήσει για ν' αγωνιστεί ενάντια στις σύγχρονες άγριες συνθήκες ζωής που της επιβάλλονται. Αυτή η νέα πολιτική δύναμη δεν μπορεί να είναι άλλη από ένα ευρύ ριζοσπαστικό κίνημα που, χωρίς αναστολές, ενδοιασμούς, ενοχικά σύνδρομα και ψευδαισθήσεις σχετικά με την αναγκαιότητα ή όχι να υπάρξει μια ολική σύγκρουση με το καθεστώς, θα μπορέσει να χαράξει μια πορεία ανατροπής του συστήματος και να εμπνεύσει όσους περισσότερους καταπιεσμένους γίνεται προς την απελευθερωτική κατεύθυνση.
Όποιος στη σημερινή εποχή και ενώ πλέον βρισκόμαστε υπό την ωμή χούντα των αγορών εξακολουθεί να επικαλείται τις «άγουρες αντικειμενικές συνθήκες», τότε δεν έχει καμία διάθεση να δράσει ανατρεπτικά.


Οι αντικειμενικές συνθήκες είναι οι πλέον ιδανικές.


Ας διαμορφώσουμε και τις υποκειμενικές συνθήκες που απαιτούνται για να επιχειρήσουμε την επανάσταση. Αυτή είναι η ευκαιρία μας.


ΖΗΤΩ Ο ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΛΑΜΠΡΟ
ΦΟΥΝΤΑ
ΖΗΤΩ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΠΟΛΑ ΡΟΥΠΑ -ΝΙΚΟΣ ΜΑΖΙΩΤΗΣ -ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΡΝΑΣ

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Τουρκικός Εθνικισμός και η δημιουργία του Tουρκικού κράτους (17.4.2010)


Τουρκικός Εθνικισμός και η δημιουργία του Tουρκικού κράτους

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ

Μπορούμε να πούμε ότι ο Τουρκικός εθνικισμός έχει τις ρίζες του στις απαντήσεις που δόθηκαν μέσα από μια απλή ερώτηση: Πώς να σώσουμε την Οθωμανική αυτοκρατορία. Το πνεύμα της δυτικοποίησης και του μοντερνισμού, όπως επίσης η αναζήτηση και κατασκευή εθνικών ταυτοτήτων (Σε όλη τη διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας , η εθνικότητα δεν αποτελούσε στοιχείο  ταυτότητας) είχε ταρακουνήσει την οθωμανική αυτοκρατορία, η οποία φαινόταν ανήμπορη να ακολουθήσει τα νέα δεδομένα.
Για τους Οθωμανούς διανοούμενους το ζητούμενο δεν ήταν η εθνική κυριαρχία, αλλά η σωτηρία της αυτοκρατορίας. Από την αναζήτηση τους σε απαντήσεις στο αρχικό ερώτημα δημιουργήθηκαν τρεις βασικές εθνικιστικές τάσεις οι οποίες και έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη του Τουρκικού εθνικισμού:
•           Ο Οθωμανισμός , που μιλούσε για Οθωμανική πατρίδα και υπηκοότητα.
•           Ο Ισλαμισμός, που καλούσε τους Οθωμανούς να προστατέψουν το Ισλάμ από τις επιρροές και τις παρεμβάσεις της δύσης.
•           Και τέλος, ο Τουρκισμός, που έκανε λόγο για ένα έθνος κράτος βασισμένο στην «τουρκικότητα».

Οθωμανισμός: Ο Οθωμανισμός γεννήθηκε , κατά κάποιο τρόπο, σε μια μυστική οργάνωση έξι Οθωμανών, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός ποιητής Namık Kemal, που δημιουργήθηκε το 1865. Αυτή η οργάνωση ονομάστηκε Νέο-Οθωμανοί εμπνευσμένη από τα παρόμοια ,αλλά παλαιότερα ευρωπαϊκά κινήματα των Νέο-Γάλλων και των Νέο-Ιταλών. Χαρακτηριστικά της οργάνωσης ήταν ο «οθωμανικός πατριωτισμός» και «η συνταγματική κυβέρνηση» που προπαγάνδιζε. Το κίνημα των Νέο-Οθωμανών ήταν αρκετά θρησκευόμενο και η πατρίδα για την οποία καναν λόγο δεν ήταν λιγότερο Ισλαμική από Οθωμανική. Η κριτική του Namık Kemal προς τις μεταρρυθμίσεις του Tanzimat (1839-1876) που διναν πολλά προνόμια στις μη μουσουλμανικές κοινότητες της αυτοκρατορίας (προνόμια τα οποία ενίσχυαν και την δύναμη της ελληνορθόδοξης ελίτ της Κων/πολης), στόχευε στην αδυναμία της αυτοκρατορίας να προστατέψει την ισλαμική παράδοση από τις επιρροές της δύσης και των αλλόδοξων. Το κίνημα πίστευε ότι το κράτος έπρεπε να εκμοντερνιστεί , επιστρέφοντας στις παραδοσιακές του ρίζες, την χρυσή εποχή του κλασικού ισλαμικού πολιτισμού και όχι ακολουθώντας τα χνάρια της Ευρώπης. Το κίνημα του Οθωμανισμού έφτασε στο απόγειο του το 1876 με τη διακήρυξη ενός Συντάγματος.

Ισλαμισμός: Από το 1878 και μετά το κίνημα των Οθωμανών αντικαθιστάτε κατά κάποιο τρόπο ,από ένα άλλο πολιτικό ρεύμα, αυτό του ittihad-ı İslam (ισλαμική ενότητα). Ήδη από τις αρχές του 1870 γίνονται καλέσματα προς τους Οθωμανούς να αντισταθούν στον Ευρωπαϊκό και δυτικό πειρασμό, παρόλα αυτά μόνο επί του Abdulhamid II κατάφερε ,ο ισλαμισμός, να γίνει επίσημη πολιτική γραμμή μέσα στην αυτοκρατορία. Αυτό το κίνημα βασιζόταν στον φόβο και την απειλή του Ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού και την  πρόσφατα προνομιακή θέση  που’χαν αποκτήσει οι Χριστιανοί Οθωμανοί.
Στο τέλος πάντως και οι δυο παραπάνω τάσεις απέτυχαν και αυτό επειδή δεν υπήρχε κάποιος οργανωμένος μηχανισμός να στηρίξει μια συστηματική προπαγάνδα προς όφελος του εθνικισμού. Αυτοί που στρατεύτηκαν με τα παραπάνω ρεύματα ήταν κυρίως μικρές ομάδες τουρκόφωνων των Βαλκανίων και τίποτα περισσότερο.

Τουρκισμός: Η πιο ουσιαστική  έκβαση της αποτυχίας των μεταρρυθμίσεων που λαμβάνει χώρα στην αυτοκρατορία , ήταν η γέννηση της ιδέας ενός έθνους-κράτους βασισμένο στην «τουρκικότητα». Αυτή ήταν η τρίτη και τελευταία πολιτική πρόταση –πρόγραμμα των Οθωμανικών ελιτ και φαινόταν ο μοναδικός τρόπος για να σωθεί η υπο διάλυση αυτοκρατορία. Αυτή η τάση διευκολύνθηκε μέσω των μεταρρυθμίσεων κατά την περίοδο του Abdulhamid II, από το 1876 μέχρι το 1909, όπου η θεαματική βελτίωση στα μέσα επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου του τύπου και του εκπαιδευτικού συστήματος , έδινε περιθώρια για μια καλά οργανωμένη προπαγάνδα. Σε σχολές όπως την Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης (Mülkiye) και  την Ακαδημία Πολέμου (Harbiye), καθηγητές και μαθητές άρχισαν να διαβάζουν γραπτά του  Namık Kemal  και των Νέο-Οθωμανών περι ελευθερίας και πατρίδας. Σημείο καμπής θα αποτελέσει και η δημοσίευση ,την περίοδο του Ελληνο-Οθωμανικού πολέμου το 1897, μιας συλλογής ποιημάτων με τίτλο Türkçe Şiirler (ποιήματα στα τουρκικά) γραμμένα σε απλά λαικά τουρκικά από τον νεαρό ποιητή Mehmet Emin ο οποίος περήφανα ανακήρυξε τον εαυτό του ως «Τούρκο».
Άλλο σημαντικό και ουσιαστικό εργαλείο στην προπαγάνδα του Τουρκισμού αποτέλεσε η δουλειά Ευρωπαίων ασιανολόγων (ερευνητών ανατολικών πολιτισμών) οι οποίοι είχαν μελετήσει την γλώσσα των λεγόμενων «προ-ισλαμικών τούρκων».  Παρόμοια ,αν όχι μεγαλύτερης σημασίας, επιρροή  ασκήθηκε από τον Ούγγρο λόγιο Arminius Vambery ο οποίος μίλησε για την κοινή προέλευση των Τούρκων και των Ούγγρων, μια θεωρία η οποία αναπτύχθηκε από Ούγγρους Τουρκολόγους, εν μέρει σε αναζήτηση υποστήριξης από τους οθωμανούς έναντι της κοινής τους απειλής, του παν-σλαβισμού.
Εκτός από αυτές τις επιρροές γεγονός που σημάδεψε  την όλη διαδικασία ήταν η μετανάστευση των Τούρκων από τη Ρωσία που ξεχύθηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία μετά την ώθηση της Ρωσίας προς τον νότο και την ανατολή, στα τέλη του 18ου  αιώνα. Οι περισσότεροι από αυτούς τους μετανάστες ήταν  διανοούμενοι που είχαν συμμετάσχει ενεργά στο κίνημα του εκσυγχρονισμού της μουσουλμανικής κοινότητας στη Ρωσία. Μερικές από τις ηγετικές μορφές του κινήματος, όπως ο İsmail Gasprinski από την Κριμαία, κάναν λόγο  για  πνευματική και γλωσσική ενότητα μεταξύ των Τούρκων της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια να ενώσουν τον τουρκόφωνο πληθυσμό.
Κύριο λόγο για τη διάδοση  των παραπάνω ιδεών ήταν η εβδομαδιαία Tercüman (Δηερμηνέας) που χρησιμοποιούσε ως βασικό σύνθημα  το ‘Dilde, Fikirde, İşte Birlik’ (Ενότητα στη Γλώσσα, τη Σκέψη και τη Δράση). Η  εφημερίδα ήταν ευρέως διαδεδομένη  στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, καθώς  ήταν γραμμένη σε μια διάλεκτο κοντά στην οθωμανική τουρκική.

Οι πατέρες του Τουρκισμού: Yusuf Akçura και Ζiya Gökalp

Αλλες προσωπικότητες αυτού του κινήματος ήταν οι Hüseyinzade Ali και Ahmed Ağaoğlu από το Αζερμπαϊτζάν, οι οποίοι είχαν διατηρήσει στενούς δεσμούς με τους εξόριστους Νεότουρκους στην Ευρώπη και έπαιξαν  σημαντικό ρόλο στη διάδοση των ιδεών του Τουρκισμού  μεταξύ των φοιτητών. Ωστόσο  αυτός με την μεγαλύτερη επιρροή ήταν  ο ,γεννημένος στη Ρωσία, Yusuf Akçura.
Ο Αkçura προσδιόρισε τρεις πολιτικές θεωρίες που είχαν σχεδιαστεί στα πλαίσια του οθωμανικού εθνικισμού:
 1. Η πρώτη επιδιώκε να δημιουργήσει ένα έθνος οθωμανικό φέρνοντας τις διάφορες εθνότητες της  αυτοκρατορίας κάτω από μια κυριαρχία.
2. η δεύτερη φιλοδοξούσε να ενοποιήσει όλους τους μουσουλμάνους ,πολιτικά, με το προνόμιο του Χαλιφάτου,
3. και η τρίτη είχε  στόχο τη δημιουργία μιας «τουρκικής πολιτικής ιθαγένειας με βάση τη φυλή»

            Ο Αkçura ακολούθησε την τρίτη πολιτική ,κύρια προτεραιότητα της οποίας ήταν  «η ενοποίηση όλων των Τούρκων οι οποίοι ήταν σκορπισμένοι  σε ένα μεγάλο μέρος της Ασίας και  στο ανατολικό τμήμα της Ευρώπης και  που ανήκουν στην ίδια ομάδα γλωσσών, το ίδιο έθνος και ως επί το πλείστον την ίδια θρησκεία ".
            Ο δεύτερος «πατέρας» του Τουρκισμού ήταν ο Ζiya Gökalp, διανοούμενος από το Çermik, βορειοδυτικά του Diyarbakir, ο οποίος ξεκίνησε το έργο του από εκεί  που σταμάτησε ο Akçura , αναλύοντας  τις επιπτώσεις των τριών ρευμάτων σκέψης –οθωμανισμού , ισλαμισμού και τουρκισμού- για το  μέλλον της χώρας. Ο Ζiya Gökalp ισχυρίστηκε ότι οι Τούρκοι δέχτηκαν το πρώτο από τα τρία ρεύματα επειδή αποτελούσε στην ουσία την ιδεολογία όσων πίστευαν ότι το οθωμανικό κράτος πρέπει να μεταρρυθμιστεί και να εκμοντερνιστεί και αυτό επειδή ήταν οι ίδιοι που νοιαζόταν για την αυτοκρατορία καθώς ήταν αυτοί που την είχαν ιδρύσει (εννοώντας τους τούρκους σαν γένος). Η λύση του Gökalp στο δίλλημα της ταυτότητας ήταν η σύνθεση – τρίπτυχο «Τουρκισμός-Ισλαμισμός-Μοντερνισμός» που με λίγα λόγια συνοψίζονταν στο σύνθημα «Να ανήκεις στο τουρκικό έθνος ,την ισλαμική θρησκεία και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».
Κατά τον  Ζiya Gökalp υπήρχε ένας διαχωρισμός μεταξύ παράδοσης- κουλτούρας (hars) και πολιτισμού (medeniyet).Η παράδοση- κουλτούρα αποτελείται από ένα σύνολο συναισθημάτων που δεν μπορεί να αναπτυχθεί τεχνητά και δεν μπορεί να μεταδοθεί από έθνος σε έθνος. Ο πολιτισμός από την άλλη, δεν είναι μοναδικός γιατί αποτελείται από έννοιες και τεχνικές  που έχουν αναπτυχθεί  σύμφωνα με ορισμένες μεθόδους και μεταδίδονται από έθνος σε έθνος. Με τη διάκριση αυτή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο μοντερνισμός απαιτεί την αποδοχή των «θεωρητικών και πρακτικών επιστημών και τεχνικών» από την Ευρώπη, αλλά όχι την έγκριση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής ". Για τον Gökalp η λύση για τους Τούρκους ήταν να αποκτήσουν τα πάντα σε τεχνικές από την Ευρώπη, αλλά να βρουν τον πολιτισμό τους, μόνο στην εθνική ψυχή τους. Η πατριωτική ηθική θα πρέπει να είναι πάνω απ 'όλα. Ο ορισμός που έδινε για το έθνος ήταν ότι πρόκειται για μια ομάδα που αποτελείται από άνδρες και γυναίκες που έχουν περάσει από την ίδια παιδεία, οι οποίοι έχουν  την ίδια  ιστορία, γλώσσα,  θρησκεία , ηθική και αισθητική. Κατά τα λεγόμενά του «Οι άνθρωποι θέλουν να ζουν μαζί με εκείνους που μοιράζονται την ίδια γλώσσα και την ίδια πίστη όχι με αυτούς που φέρουν το ίδιο αίμα στις φλέβες τους».


Επιτροπή για την Ένωση και την Πρόοδο & το κίνημα των Νεότουρκων

Ο τελευταίος σημαντικός παράγοντας στον Τουρκισμό ήταν η Επιτροπή για την Ενωση και την Πρόοδο που δημιουργήθηκε το 1889 από τέσσερις φοιτητές της ιατρικής: τον Ιbrahim Temo, ένας Αλβανός από την Οχρίδα, τον Μεχμέτ Reşid, ένας Κιρκάσιος  από τον Καύκασο, και τους Αμπντουλάχ Cevdet και Ishak Sükuti, δύο Κούρδοι από το Arabkir και το Diyarbakir. Παραδόξως κανείς τους δεν ήταν τουρκικής καταγωγής , όλοι τους προέρχονταν από μη τουρκικές μουσουλμανικές κοινότητες οι οποίοι παρόλα αυτά είχαν αναπτύξει μια έντονη αίσθηση του εθνικισμού. Η οργάνωση αναπτύχθηκε ραγδαία, βρίσκοντας υποστηρικτές στις τάξεις  των δόκιμων αξιωματικών και τους σπουδαστές  πολιτικών, στρατιωτικών, ναυτικών,  και ιατρικών σχολών της Κωνσταντινούπολης.
Η Επιτροπή για την Ένωση και την Πρόοδο , όπως και οι υποστηρικτές των προηγούμενων πολιτικών ρευμάτων εθνικισμού, δημιουργήθηκε με στόχο να σωθεί η αυτοκρατορία. Παρόλα αυτά από το 1902 απέκτησε μια πιο τουρκική «γραμμή» στην πολιτική της, τονίζοντας το τουρκικό στοιχείο στο εσωτερικό της αυτοκρατορίας. Αυτή η πολιτική στροφή της οργάνωσης μπορεί να ερμηνευτεί  ως αντίδραση στην εξάπλωση του εθνικισμού στα Βαλκάνια και όχι ως καθαρά δογματική εθνικιστική πολιτική του κινήματος. Ενα άλλο στοιχείο που μας οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα είναι ότι η οργάνωση ,από το 1908, χρησιμοποιεί τον Οθωμανισμό, τον Τουρκισμό και τον παν-ισλαμισμό εναλλακτικά στην προπαγάνδα της , μερικές φορές απλά αντικαθιστώντας τον όρο «Τούρκος» με το «Οθωμανός» και αντίστροφα. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι οι Νεότουρκοι, είχαν στις τάξεις τους πολλούς Άραβες, Αλβανούς και Εβραίους ,ενώ στα πρώτα στάδια του κινήματος , Ελληνες και Αρμένιους . Άλλωστε δεν ήταν λίγοι οι Έλληνες Οθωμανοί οι οποίοι αντιμετώπιζαν το νέο ελληνικό κράτος ως κάτι ξένο, διασπαστικό και κατ’επέκταση προδοτικό απέναντι στην Οθωμανική αυτοκρατορία, της οποίας παιδιά ήταν  και οι πολίτες του  ελληνικού κράτους.
Οι αντίπαλοι της επιτροπής και του κινήματος είδαν την εκδοχή του Οθωμανισμού ως μια διαδικασία εκτουρκισμού, δεδομένου ότι τα σύμβολα που χρησιμοποιούσε η οργάνωση για να προκαλέσει μια υπερ-εθνική ταυτότητα, συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας, ήταν ουσιαστικά τουρκικά. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι από το 1902, αλλά κυρίως μετά το 1908 σημειώνεται πολύ μικρή πρόοδος στον τομέα των μη- μουσουλμάνων , όσον αφορά την ένταξή τους στις γραμμές του κινήματος. Οι μόνες  ομάδες που ανταποκρίθηκαν κάπως θετικά στην πρόσκληση ήταν εκείνοι οι οποίοι ήταν ήδη ευχαριστημένοι με την υπάρχουσα τάξη, όπως οι  Έλληνες Φαναριώτες (ισχυρή ελληνική ελίτ στην Οθωμανική αυτοκρατορία η οποία κατείχε σημαντικές πολιτικές και οικονομικές θέσεις) και οι Εβραίοι.
Η Επιτροπή για την Ένωση και την Πρόοδο θα εξελιχθεί στην πιο σκληρή και βάρβαρη εθνικιστική οργάνωση , η οποία θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο  στην προετοιμασία του εδάφους για την κατασκευή του νέου τουρκικού κράτους.

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΕ ΠΑΤΡΙΔΑ-
Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΟΥΡΚΙΣΜΟΥ (1923-1934)

Ο  σχηματισμός του έθνους-κράτους βασίστηκε  στον εκτουρκισμό (1923-34), που στην ουσία σήμαινε  μετατροπή της χώρας σε  "πατρίδα", με τη βοήθεια κυρίως της ομογενοποίησης του πληθυσμού και τη μετατροπή του οθωμανικού γεωγραφικού εδάφους  σε κάτι  αποκλειστικά Τουρκικό. Για να επιτευχθεί αυτό, οι νεότουρκοι  κήρυξαν  διαρκή ιδεολογικό πόλεμο εναντίον των «άλλων», εθνοτικών, θρησκευτικών και γλωσσικών ομάδων που ζούσαν  στην ίδια γεωγραφική περιοχή.

Ομογενοποίηση του πληθυσμού μέσω δημογραφικής αλλαγής (1913-23)

Η όλη διαδικασία του εκτουρκισμού συνδέεται με το κίνημα των Νεότουρκων μέσω της επιτροπής τους, της Ένωσης και Προόδου, που ήρθε στην εξουσία με πραξικόπημα τον Ιανουάριο του 1913. Μια περίοδο κατά την οποία ο οθωμανικός στρατός μόλις είχε ηττηθεί στον πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο και το οθωμανικό κράτος είχε χάσει το 83 %  του ευρωπαϊκού εδάφους του και το 69 % του πληθυσμού που ζούσε στην Ευρώπη. Είναι η εποχή όπου γίνεται η πρώτη προσπάθεια  μετατροπής της «γης των Τούρκων» σε  «τουρκική πατρίδα». Η διαδικασία που επιλέχθηκε ήταν αυτή της δημογραφικής αλλαγής , που τέθηκε σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου και έπειτα.
Την περίοδο αυτή, η ανατολική Θράκη ήταν υπο Βουλγαρική κατοχή. Η πρώτη ομάδα Οθωμανών που υπέφερε ήταν οι μουσουλμάνοι της Ρούμελης (τουρκόφωνοι των Βαλκανίων) που ζούσαν στην καρδιά του πολέμου.Ο βουλγαρικός στρατός κατάφερε να φτάσει στα περίχωρα της Κων/πολης , αναγκάζοντας 250.000 μουσουλμάνους να μεταναστεύσουν, πλημμυρίζοντας την οθωμανική πρωτεύουσα.  Για αυτούς τους πρόσφυγες, ψιφίστηκε ο  ειδικός νόμος,  με την ονομασία «Νόμος για τη διευθέτηση των μεταναστών»που  τέθηκε σε ισχύ στις 13 Μάη 1913. Μέσω αυτού του νόμου δημιουργήθηκε η «Γενική Διεύθυνση Εγκατάστασης των Φυλών και των Προσφύγων», με απόφαση του τότε υπουργού εσωτερικών Talat Paşa , αργότερα αρχιτέκτονα της σφαγής των Αρμενίων του 1915. Η εν λόγω οργάνωση – διεύθυνση  , υπό τον έλεγχο της Επιτροπής για την Ένωση και την Πρόοδο ,  διέταξε την εγκατάσταση των προσφύγων στις πόλεις των περιοχών του Αιγαίου (παράλια Μικράς Ασίας), όπου το ελληνικό στοιχείο ήταν ακόμα έντονο. Ο ελληνικός πληθυσμός άρχισε να παρενοχλείτε από τις ομάδες προσφύγων οι οποίες οπλίζονταν από την  Επιτροπή για την Ένωση και την Πρόοδο, για αυτόν  ακριβώς τον σκοπό. Έτσι μεγάλες μερίδες ελλήνων άρχισαν σιγά σιγά να μεταναστεύουν προς τα νησιά του Αιγαίου και την ηπειρωτική Ελλάδα. Υπολογίζεται πως πριν το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου είχαν ήδη μεταναστεύσει γύρω στους 150.000 έλληνες από τα παράλια .
Σε πολιτικό επίπεδο τώρα, ο τούρκος διπλωμάτης Galip Kemali είχε προτείνει στον Ελευθέριο Βενιζέλο , εθελοντική ανταλλαγή πληθυσμών, με τον τελευταίο να συμφωνεί. Ο πόλεμος θα ξεσπάσει τον Αύγουστο του 1914 και η ανταλλαγή  θα μείνει μετέωρη.  Οι δύο πλευρές θα υπογράψουν τη συμφωνία  για την ανταλλαγή των μειονοτήτων τους, στις 30 Ιανουαρίου 1923. Για το σκοπό αυτόν επισημοποίησαν το υπάρχον status quo , υπήρχαν 950.000 Έλληνες της Ανατολής ήδη σε ελληνικά νησία και την ηπειρωτική Ελλάδα, με ένα νομικό πλαίσιο. Έτσι, 1,2 εκατομμύρια Έλληνες της Ανατολίας και σχεδόν 400,000 Μουσουλμάνοι της Ρούμελης (τούρκοι των Βαλκανίων)  μετανάστευσαν από τη μια πλευρά στην άλλη. Η συμφωνία ανταλλαγής πληθυσμών με τη συνθήκη της Λοζάνης,  ήταν η πρώτη διπλωματικά  διαπραγματεύσιμη  και διεθνώς επικυρωμένη εθνοκάθαρση του 20ου αιώνα.
Σύμφωνα με οθωμανικά αρχεία από πρόσφατες έρευνες , είχε συσταθεί μια «επιστημονική επιτροπή» (Encumen-I Ilmiye Heyeti) μέσα στην Γενική Διεύθυνση Εγκατάστασης των Φυλών και των Προσφύγων, για τη μελέτη κατανομής των εθνοτικών, γλωσσικών και θρησκευτικών μειονοτήτων . Αυτή η επιτροπή λοιπόν, είχε συγκεντώσει ένα τεράστιο αρχείο πληροφοριών και δεδομένων σε εθνογραφικό επίπεδο για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολίας. Οι πληροφορίες μαζεύονταν στην Κων/πολη και ανανεόνονταν κάθε τρεις μήνες καταγράφοντας αναλυτικά τις όποιες αλλαγές στην εθνοτική και θρησκευτική σύνθεση του τοπικού πληθυσμού.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου η Επιτροπή για την Ενωση και την Πρόοδο  εφάρμοσε συστηματικά την πολιτική της για μια μακροπρόθεσμη  δημογραφική αλλαγή με απώτερο σκοπό τον εκτουρκισμό σε μαζική κλίμακα.

Η διαδικασία αυτή βασίστηκε σε τρία βασικά σημεία:

• Ο δείκτης των μη μουσουλμάνων σε καμία από τις επαρχίες δεν θα είναι περισσότερο από 5 %.
• Οι Αρμένιοι  ,που   είχαν ήδη εξοριστεί στην έρημο της Συρίας, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν  το 10 % του πληθυσμού της περιοχής αυτής.

• Τα σπίτια και οι περιουσίες που είχαν  εκκενωθεί από την απέλαση / σφαγή των Αρμένιων  θα δοθούν στους  εισερχόμενους  πρόσφυγες των Βλακανίων

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε περιπτώσεις όπου η μείωση των μη μουσουλμάνων δεν ήταν εύκολη μέσω της «ανάμειξης των πληθυσμών», όπως με την υπόθεση των Αρμενίων, εφαρμόζονταν η  μέθοδος σφαγής και εθνοκάθαρσης.

Στόχος της όλης παραπάνω διαδικασίας ήταν να δημιουργηθεί μια ασφαλή και ισχυρή τουρκική πλειοψηφία η οποία θα μπορούσε να συντρίψει οποιαδήποτε συλλογική διεκδίκηση «εθνικής αυτό-διάθεσης και αυτό-διεύθυνσης» από πλευράς μειονοτήτων, κάτι το οποίο προσπάθησε να κάνει η ελληνική μειονότητα (ρωμιοί), κυρίως  Κων/πολης και Σμύρνης ,  την περίοδο 1919-1922, όπου είχε ταχθεί ανοιχτά με τον ελληνικό στρατό κατοχής και τις μεγάλες δυνάμεις.

Οργανώνοντας τις μετονομασίες
           
            Το 1916, οργανώθηκαν σε τοπικό επίπεδο ,με εντολή του αρχηγού της  επιτροπής για την Ένωση και την Πρόοδο Enver Pasa, επιτροπές για τις μετονομασίες όλων των γεωγραφικών οντοτήτων (χωριά, πόλεις, βουνά κτλ) που είχαν μη- τουρκικά ονόματα.

Τα αποτελέσματα του εκτουρκισμού

Αν ρίξουμε μια ματιά στις αλλαγές που έλαβαν χώρα λόγω των παραπάνω  πολιτικών πρωτοβουλιών από την Επιτροπή για την Ένωση και την Πρόοδο, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το ένα τρίτο του μουσουλμανικού πληθυσμού της Μικράς Ασίας μεταφέρθηκε σε μέρη  πολύ μακριά από τον τοπό του, αντικαθιστώντας τα 1,2 εκατομμύρια Έλληνες και πάνω από το 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων που εξορίστηκαν ή αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν έμμεσα. Πριν από τον πόλεμο το 20 % (ένας στους πέντε) του πληθυσμού ήταν μη μουσουλμανικό, ενώ μετά τον πόλεμο ο αριθμός είχε μειωθεί δραματικά σε 2,5% (ένας στους  σαράντα) Μπορούμε επίσης να   καταλάβουμε ότι οι συνέπειες της διαδικασίας εκτουρκισμού δεν εξασφάλισαν μόνο τη νίκη κατά του ελληνικού στρατού κατοχής, αλλά άνοιξαν επίσης τον δρόμο για την οικοδόμηση του τουρκικού έθνους-κράτους το 1923.

Η δημιουργία μια εθνικής αστικής τάξης

Οι διωγμοί Ελλήνων και Αρμενίων σήμαινε ότι το πιο παραγωγικό μέρος του πληθυσμού είχε εγκαταλείψει τη χώρα. Οι ελληνικές και αρμενικές κοινότητες αποτελούσαν τη μεσαία και αστική τάξη της οθωμανικής Αυτοκρατορίας.  Η Επιτροπή για την Ένωση και την Πρόοδο έκανε  τα πάντα για να καλέσει το τουρκικό / μουσουλμανικό στοιχείο να λειτουργεί ως επιχειρηματίας σε ένα ιδιαίτερα προστατευόμενο οικονομικό περιβάλλον.
•           Στα πλαίσια δημιουργίας της νέας αστικής τάξης  θα δημιουργηθούν εθνικές επιχειρήσεις  καταργώντας όλα τα προνόμια που είχαν οι ξένοι επιχειρηματίες σε τουρκικό έδαφος.
•           Τον Μάη του 1915, τέθηκε σε ισχύ η λεγόμενη «μεταρρύθμιση γλώσσας» όπου απαγόρευε την μέχρι τότε χρήση Αγγλικών και Γαλλικών στο εμπόριο. Με αυτόν τον τρόπο αυξήθηκε η απασχόληση τούρκων μορφωμένων σε εταιρίες .
•           Η νέα αστική τάξη στηρίχτηκε μέσα από τον νεποτισμό και την ανάδειξη ορισμένων δημόσιων δραστηριοτήτων (πχ.  λόγω των διαφορών των τιμών των βασικών τροφίμων  μεταξύ  μεγάλων πόλεων και της Ανατολίκης υπαίθρου, καθένας που έπαιρνε ειδική άδεια  για τη μεταφορά εμπορευμάτων προς την Κωνσταντινούπολη μέσω τον τότε αυστηρά  ελεγχόμενων  σιδηροδρόμων , μπορούσε και γινόταν  πλούσιος από μια μέρα στην άλλη).
•           Οι τοπικές και ξένες εταιρείες αλλά και οι επιχειρήσεις, οι καταστηματάρχες ακόμα και οι επαγγελματίες όπως οι γιατροί και οι δικηγόροι είχαν δεχτεί πιέσεις να απορρίψουν τους  μη μουσουλμάνους  υπαλλήλους τους και να προσλάβουν τούρκους.
•           Ψηφίστηκαν ειδικοί νόμοι όπου απαγόρευαν την άσκηση «φιλελεύθερων» επαγγλεμάτων (δικηγόροι, γιατροί, φαρμακοποιοί κ.α) στους μη τούρκους –μουσουλμάνους πολίτες .Αυτό οδήγησε πολύ κόσμο να κλείσει τις δουλειές του και να ζητήσει απασχόληση σε άλλα επαγγέλματα ή και να μεταναστεύσει στην Ευρώπη.
•           Τη δεκαετία του ‘30 τα πράγματα χειροτέρεψαν . Το 1932 θα ψηφιστεί ο νόμος με τίτλο « Περιορισμός ορισμένων επαγγελμάτων και οικονομική δραστηριότητα για τους Τούρκους πολίτες μόνο» με τον κατάλογο να περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό επαγγελμάτων (κουρέας, καφετζής, σερβιτόρος κ.α) .Λόγο αυτού του νόμου σχεδόν 9.000 Έλληνες που δεν είχαν φύγει με την ανταλλαγή του ‘23, έχασαν τις δουλειές τους και μετανάστεψαν στην Ελλάδα για πάντα.

Παρ 'όλες τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Άγκυρας να δημιουργήσει μια τουρκική ελίτ μουσουλμάνων καπιταλιστών το σχέδιο ναυάγησε.  Η αντικατάσταση της ελληνικής και αρμένικης μεσαίας και αστικής τάξης , που αποτελούσε  πάντα τη ραχοκοκαλιά της οθωμανικής  οικονομίας, αποδείχτηκε μια απίστευτα δύσκολη διαδικασία η οποία κράτησε πάνω από 10 χρόνια.
Το νέο Τουρκικό κράτος , υπό την καθοδήγηση των Κεμαλιστών, έγινε απόλυτα ξενοφοβικό και αυτό- προστατευτικό. Οτιδήποτε δεν ήταν «τουρκοποιημένο» αποτελούσε εν δυνάμει απειλή για τη χώρα και τον κρατικό μηχανισμό. Η παραπάνω διατύπωση εξηγεί και την στάση του Τουρκικού κράτους απέναντι στις όποιες θρησκευτικές (Αλεβίδες, Μπεκτασίδες κ.α), γλωσσικές και εθνοτικές ( Κούρδοι, Αραβες, Σλαβόφωνοι, Γεωργιανοί κ.α) μειονότητες «ξέμειναν» στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Hit n Run
(εκπομπή 17.4.2010)



Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Η δράση των νεοφασιστών και η αντίδραση των αντιρατσιστών στα ελληνικά γήπεδα


«Μαύροι» και... «κόκκινοι» στις εξέδρες!

Η δράση των νεοφασιστών και η αντίδραση των αντιρατσιστών στα ελληνικά γήπεδα

Το κείµενο είναι αφιερωµένο στη µνήµη του 20άχρονου Αλβανού µετανάστη Γκραµός Παλούσι που δολοφονήθηκε τον Σεπτέµβριο του 2004 στη Ζάκυνθο, επειδή είχε το «θράσος» να πανηγυρίσει τη νίκη της Εθνικής Αλβανίας επί της Εθνικής Ελλάδος.

Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ, Αλβανέ». Το εµετικό και ρατσιστικό σύνθηµα που ακούστηκε το καλοκαίρι του 2004 κατά τους πανηγυρισµούς Ελλήνων (λέµε τώρα...) φιλάθλων για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήµατος ποδοσφαίρου, «ακούστηκε» και πάλι. Αυτή τη φορά ήταν οι Ελληναράδες οπαδοί του ΠΑΟΚ, που προφανώς νιώθοντας πολύ... Άρειοι ήθελαν να θυµίσουν στον 16άχρονο (Αλβανικής καταγωγής) ποδοσφαιριστή τού Παναθηναϊκού, Σωτήρη Νίνη, ότι αυτοί έχουν στα χέρια τους το... ληξιαρχείο τού κράτους και δεν πρόκειται να του επιτρέψουν να πάρει την ελληνική υπηκοότητα! Φυσικά, ο Σωτήρης Νίνης όχι µόνο θα πάρει την ελληνική υπηκοότητα, αλλά θα κληθεί και στην Εθνική Ελπίδων προς απογοήτευση των Ελληναράδων οπαδών του ΠΑΟΚ.
Αν ο Σωτήρης Νίνης άκουσε ρατσιστικά συνθήµατα από «αντίπαλους» οπαδούς, τι να πει ο Γκανέζος Κόφι Αµπόνσα που τον Απρίλιο του 2005 «άκουσε» ρατσιστικά συνθήµατα από οπαδούς της οµάδας που αγωνιζόταν τότε, το Αιγάλεω; Ο Γκανέζος αµυντικός απογοητευµένος από την όλη συµπεριφορά των οπαδών, αλλά και από το γεγονός ότι η διοίκηση της ΠΑΕ Αιγάλεω δεν έβγαλε µια ανακοίνωση (έτσι για τα µάτια) καταδίκης των ρατσιστικών φαινοµένων αποφάσισε να αποχωρήσει από την οµάδα.

Στη µηχανή του χρόνου

Τις προηγούµενες δεκαετίες η παρουσία νεοφασιστικών πυρήνων στα ελληνικά γήπεδα ήταν βασικά µια µυθολογία που αφορούσε µια οργάνωση «φάντασµα» τη ΝΟΠΟ (Ναζιστική Οργάνωση Παναθηναϊκών Οπαδών). Υποτίθεται ότι εµφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν µια παρέα Παναθηναϊκών φορούσε στρατιωτικές στολές, κάποιοι είχαν ξυρισµένο κεφάλι και κρεµούσαν µια ναζιστική σηµαία στη Θύρα 13. Η µυθολογία για τη ΝΟΠΟ την ήθελε βασική οµάδα κρούσης, έναντι του «εχθρού» των άλλων οµάδων. Οι φήµες τους θέλουν να εµπλέκονται σε ρατσιστικές επιθέσεις κυρίως στην ευρύτερη περιοχή Ζωγράφου, Αµπελοκήπων, Ιλισίων. Το όνοµα ΝΟΠΟ δεν ξανακούστηκε µετά από παρέµβαση του τότε προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιώργου Βαρδινογιάννη, ο οποίος είχε προχωρήσει σε εκκαθάριση των οργανωµένων οπαδών τού Παναθηναϊκού. Πάντως είναι αξιοπερίεργο ότι µια δήθεν «µαχητική» οργάνωση δεν έχει αφήσει πίσω της ούτε ένα κείµενο, µια ένδειξη της ύπαρξής της. Υποτίθεται ότι και στην ΑΕΚ υπήρξε αντίστοιχη κίνηση µε τίτλο «Τροµοκρατική Οργάνωση Φιλάθλων ΑΕΚ» (ΤΟΦΑ). Δεν κατάφερε να αποκτήσει σηµαντική υπόσταση και δράση αφού η δηµιουργία της συνέπεσε µαζί µε την «ORIGINAL», η οποία ήταν µαζικότερη και κυριάρχησε. Και η ιστορία (;) της ΤΟΦΑ είναι παρόµοια µε της ΝΟΠΟ. Εµφανίσεις «φάντασµα», ανάρτηση πανό στο γήπεδο, σηµαίας µε τη σβάστικα και τίποτα άλλο. Ούτε γραφεία, ούτε κείµενα. Τίποτα! Έτσι άνετα θα µπορούσε να πει κάποιος ότι και στον Άρη υπήρχε πυρήνας νεοφασιστών αφού για χρόνια στη θύρα 3 υπήρχε πανό µε σβάστικα, νεκροκεφαλές και το σύνθηµα: «Καλώς ήρθατε στο Νταχάου...». 

Υπάρχουν νεοφασίστες στα γήπεδα;

Η απάντηση στο ερώτηµα είναι, ΝΑΙ! Όµως κύριο πεδίο δράσης είναι το Ίντερνετ και λιγότερο οργανωµένες προσπάθειες. Μοναδική, οργανωµένη εξαίρεση αποτελεί η δράση εδώ και λίγα χρόνια, υπό την αιγίδα της «Χρυσής Αυγής», της «Γαλάζιας Στρατιάς». Υποτίθεται ότι είναι σύνδεσµος φιλάθλων της Εθνικής Ελλάδος (µάλιστα ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Γκαγκάτσης τους δίνει και εισιτήρια...). Στη «Γαλάζια Στρατιά» ουσιαστικά γίνεται στρατολόγηση στη «Χρυσή Αυγή» (παλιότερα) και στην «Πατριωτική Συµµαχία» (τώρα). Παράλληλα, τα ίδια µέλη είναι και ιδρυτές τού Συνδέσµου Φίλων τής Λάτσιο (www.laziohellas.gr). Εντελώς συµπτωµατικά η Λάτσιο είναι η αγαπηµένη οµάδα όλων των νεοφασιστών τού ποδοσφαιρικού κόσµου. Η δράση των νεοφασιστών στα ελληνικά γήπεδα θυµίζει λίγο από την δράση των κοµµουνιστών σε εποχές παρανοµίας. Η λογική της «οµάδας-θρησκείας», αποτελεί ιδανικό υπόβαθρο. Δηµιουργούν µια δυναµική-ηγετική εικόνα, στον χώρο, για τους εαυτούς και το γκρουπ τους. Και τα εκµεταλλεύονται, µέσω του µηχανισµού τής ταύτισης, για να «ψαρέψουν» υποστηρικτές, οι οποίοι θα δεχτούν –πολύ πιο εύκολα– και τις άλλες απόψεις ή πρακτικές τους. Πολύ «δουλειά» κάνει και το σάιτ «Αντεπίθεση» (http://resistance-hellas.blogspot.com/) που έχει ειδικό κοµµάτι για τα γήπεδα.

Κόκκινοι και εθνικιστές;

Αν προσέξετε, στους αγώνες του Ολυµπιακού υπάρχουν πολλά πανό τού συνδέσµου Misfits της Καλλιθέας. Ο εν λόγω σύνδεσµος έχει σήµα τη νεκροκεφαλή των SS. Φαίνεται ότι στον Ολυµπιακό δεν ενοχλείται κανένας. Ούτε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Σωκράτης Κόκκαλης, του οποίου ο πατέρας πολέµησε τους ιδεολογικούς «πατέρες» του εν λόγω σήµατος. O σύνδεσµος Misfits δεν είναι καµία µυστικιστική σέχτα. Είναι νοµιµότατος έχει έδρα και τηλέφωνο (Οδός: Θησέως 22, Καλλιθέα, τηλ.: 6945700683, Email: misfits@ultras.gr, http://misfits.ultras.gr/). Αν, λοιπόν, ο σύνδεσµος Misfits περιορίζεται (;) µόνο στη νεκροκεφαλή των SS για έµβληµα, για πολλούς µήνες στο διαδίκτυο κάποιοι που αυτοδιαφηµιζόντουσαν ως εθνικιστές Ολυµπιακοί, είχαν σάιτ µε τον τίτλο «Red Nasionalists», το οποίο σήµερα έχει «πέσει». Το κεντρικό σύνθηµά τους ήταν: «ΘΡΥΛΟΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΙΑ!». Σε σχετικό κοµµάτι αναφέρουν τις «15 αρχές του RED-NATIONALISTS ΤΟΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΤΗΣ “ΠΟΡΦΥΡΑΣ ΦΑΛΑΓΓΑΣ”». Εκεί διαβάζουµε µεταξύ άλλων: «θέση έχουν οι Ολυµπιακοί, οι πατριώτες και οι εθνικιστές. Οποιοσδήποτε άλλος απορρίπτεται... Μπορούν να παραβρεθούν είτε Ολυµπιακοί είτε συναγωνιστές άσχετοι µε την ιδέα του Ολυµπιακού, χωρίς όµως δικαιώµατα πέραν της ελευθερίας του λόγου τους. Οι Red-Nationalists, κατά κόσµον “Πορφυρά Φάλαγγα” δεν αποτελούν επίσηµο σύνδεσµο του Ολυµπιακού. Δεν αποτελούν καν σύνδεσµο (προς το παρόν). Δεν έχουµε σχέση µε τη Θύρα 7 σαν “Πορφυρά Φάλαγγα” τουλάχιστον προς το παρόν. Διεκδικούµε έναν Ολυµπιακό που τον πρώτο λόγο έχει ο σκεπτόµενος και βίαιος συνάµα ΛΑΟΣ του, καθώς και µια Ελλάδα που τον πρώτο λόγο θα έχουν τα ΠΑΙΔΙΑ της. Μη µας κατηγορείτε για φασίστες! Το να αγαπάς, να υποστηρίζεις, να προστατεύεις και να σέβεσαι την πατρίδα σου είναι τιµή και χρέος τού καθενός! Αν αυτό είναι φασισµός, τότε όλοι οι Ολυµπιακοί είµαστε φασίστες γιατί όλοι µας αγαπάµε, υποστηρίζουµε, προστατεύουµε και σεβόµαστε τον Έφηβο!».

Ρατσιστική προπαγάνδα

Σε άλλο σηµείο τού σάιτ υπήρχε η άποψη για την... ορθότητα του ρατσισµού: «Προάγει τη συνεργασία µεταξύ οµόφυλων λαών µε κοινό ιστορικό υπόβαθρο, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις συναλλαγές µε άλλες φυλές, µε σκοπό τη διαφύλαξη της καθαρότητας του αίµατος και της φυλής... Είναι πολύ λογικό κάποιες κατώτερες φυλές να θέλουν να αλλοιώσουν το ινδοευρωπαϊκό φύλο µε σκοπό να εδραιώσουν τη δική τους επικυριαρχία επάνω µας ή το λιγότερο να διασφαλίσουν την ύπαρξή τους εις βάρος των δικών µας παιδιών... Ο καθένας να δει τα πραγµατικά αδέρφια του και να βρει τρόπο ώστε να συνεργαστεί µε αυτά για το κοινό καλό, για τη διασφάλιση της ύπαρξης της λευκής φυλής µας και το µέλλον για τα παιδιά µας». Όσο το σάιτ των «Κόκκινων Εθνικιστών» ήταν στον αέρα, «φιλοξενούσε» σάιτ από οµοϊδεάτες συνδέσµους όπως του ΑΠΟΕΛ, της Λάτσιο, της Ίντερ. Επίσης είχε (σιγά µην δεν είχε...) τις ιστοσελίδες της «Γαλάζιας Στρατιάς» και της «Χρυσής Αυγής».
Βέβαια, πανό µε φασιστικά σύµβολα (νεκροκεφαλές των SS, κέλτικοι σταυροί κ.λπ.) «κοσµούν» τις εξέδρες αρκετών οµάδων, π.χ. του Απόλλωνα Καλαµαριάς. Είναι πραγµατικά απορίας άξιο πώς µια οµάδα που εκπροσωπεί τον Ποντιακό ελληνισµό, το κατ’ εξοχήν προσφυγικό κοµµάτι των Ελλήνων, να «ανέχεται» πανό µε φασιστικά σύµβολα. Εδώ πρέπει να ισχύει η εκδοχή τής άγνοιας. Δηλαδή κάποιος που ξέρει τι είναι η συγκεκριµένη νεκροκεφαλή την έφτιαξε και οι υπόλοιποι απλά... κάθονται στην εξέδρα πίσω απ’ αυτό το πανό. Είναι µια συνήθης τακτική. Πώς αλλιώς θα γέµιζαν τα φασιστικά σάιτ µε φωτογραφίες από τα γήπεδα...

Η αντιφασιστική πλευρά

Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχει Σανκτ Πάουλι (στο τεύχος 9 της ΓΑΛΕΡΑΣ υπάρχει πλήρες ρεπορτάζ). Ξέρετε, η γερµανική οµάδα από το Αµβούργο που «στεγάζει» ποδοσφαιρικά το αριστερό, αντιεξουσιαστικό κίνηµα των γηπέδων. Βέβαια υπάρχει ο Αστέρας Εξαρχείων, που όµως αγωνίζεται στην ερασιτεχνική κατηγορία Αθηνών, υπάρχει το κλαµπ φίλων της Σανκτ Πάουλι στην Αθήνα (www.fcstpauli.gr), αλλά οµάδα που θα εκφράσει συνολικά το αντιφασιστικό κλίµα στην Ελλάδα, δεν υπάρχει. Σε πολλές ελληνικές εξέδρες υπάρχουν αντιφασιστικά πανό. Στο Περιστέρι οι «Φεντεγίν» του Ατρόµητου Αθηνών έχουν µόνιµα αντι-ναζί πανό. Το ίδιο ισχύει και για το «πέταλο» των Λαρισινών «Μόνστερς» όπου υπάρχει πανό µε απαγορευτικό πάνω σε έναν κέλτικο σταυρό. Έντονη αντιφασιστική δράση έχουν και οι «Navajo» της Παναχαϊκής. Θέλετε λόγω χρωµάτων (κόκκινα, µαύρα), θέλετε λόγω παράδοσης (την Παναχαϊκή ίδρυσαν Αναρχικοί της Πάτρας στις αρχές του 19ου αιώνα) το «Navajo» club δίνει τη δική του... αντιφασιστική µάχη στις εξέδρες των γηπέδων της Β‘ Εθνικής.

Η διαφορετική ΑΕΚ

Στην εξέδρα των οργανωµένων οπαδών τής ΑΕΚ η ιδεολογική κυριαρχία τής Original (www.original21.com) είναι αδιαµφισβήτητη. Με στενούς δεσµούς µε τους οπαδούς τής Λιβόρνο, της Μαρσέιγ, αλλά και της Σανκτ Πάουλι, πολλές φορές στις εξέδρες του ΟΑΚΑ έχουν «κρεµαστεί» πανό αλληλεγγύης. Το πιο πρόσφατο, αυτό για τον προφυλακισµένο αντιεξουσιαστή Νίκο Κουνταρδά. Μάλιστα, ο Κουνταρδάς, σε κείµενό του που είχε δηµοσιευθεί στο Athens Indymedia, είχε σηµειώσει στο υστερόγραφο: «ΥΓ2: Να εκφράσω την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ µου κι ένα ξεχωριστό ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την στήριξη σε κάποιους…”αλήτες των γηπέδων”: τα παιδιά της ORIGINAL, του Αστέρα Εξαρχείων, της Λιβόρνο, της St. Pauli αλλά και του Παπάφη Club, οι οποίοι αποδεικνύονται ότι είναι πολύ πιο συνειδητοποιηµένοι από κάποιους άλλους θεωρούµενους “σοβαρούς”. Να συνεχίσουν τις κοινωνικές “παρεµβάσεις” τους, τον antifa κι αντιρατσιστικό χαρακτήρα τους µέσα, αλλά κυρίως έξω από τα γήπεδα και να αντισταθούνε στην ηλεκτρονική παρακολούθηση και στον νέο τροµονόµο των εξουσιαστών που έχει στόχο τούς απανταχού ταραχοποιούς των γηπέδων. Τέλος, θα θυµίσω για πάρτη τους τα λόγια του Che: “Το ποδόσφαιρο δεν είναι απλά ένα παιχνίδι, αλλά ένα ακόµη όπλο για την Επανάσταση”».

Πηγές: Ριζοσπάστης, Αυγή, Ελευθεροτυπία, Εποχή. Athens Indymedia.

http://www.galera.gr/magazine/modules/articles/article.php?id=624

Η «επανάσταση» των εμπόρων

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΥΤΟΔΙΚΙΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟΥΣ ΑΦΡΙΚΑΝΟΥΣ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΕΣ 
Η «επανάσταση» των εμπόρων
 
Γνωρίζαμε ότι η φωτογραφική και κινηματογραφική κάμερα είναι όπλο στα κατάλληλα χέρια. Οι σκηνές που έζησε το εμπορικό κέντρο της Αθήνας το προηγούμενο Σάββατο το επιβεβαίωσαν με άγριο τρόπο.
Αυτή τη φορά τα κανάλια δεν την πάτησαν. Τουλάχιστον δύο από τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας μετέδωσαν την είδηση με τη σοβαρότητα που απαιτείται όταν βρισκόμαστε μπροστά σ’ ένα εξαιρετικά επικίνδυνο νέο φαινόμενο, την ανοιχτή δηλαδή αυτοδικία όσων θεωρούν ότι πρέπει να διώξουμε εδώ και τώρα τους μετανάστες από τη χώρα - και μάλιστα «μόνοι μας», επειδή η πολιτεία ολιγωρεί.

Ο λόγος για την προγραμματισμένη επιδρομή εναντίον Αφρικανών μικροπωλητών μιας οργανωμένης ομάδας «αγανακτισμένων πολιτών» μέρα μεσημέρι, στο πιο κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας, στην οδό Ερμού, το μεσημέρι του προηγούμενου Σαββάτου. Το αποτέλεσμα ήταν να βαφεί αυτή η επίθεση με αίμα. Οι μετανάστες και οι αντιρατσιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν άγριο ξυλοδαρμό ορισμένων μικροπωλητών, ενώ οι επιδρομείς επιδεικνύουν τον δικό τους τραυματία.

Οργανωμένη κίνηση

Δεν είναι πρώτη φορά που δημιουργούνται επεισόδια μεταξύ μεταναστών (ή και Ελλήνων μικροπωλητών) και επαγγελματιών που θεωρούν ότι θίγονται από τη δράση τους. Μόνο που αυτή τη φορά τίποτα δεν ήταν αυθόρμητο και τυχαίο.

Η περιγραφή του βραδινού δελτίου του Γιάννη Παπαδόπουλο στον ANT1 (12.4.2010) είναι απολύτως σαφής:

«Με ακραίο τρόπο, προσπαθώντας να υποκαταστήσει την αστυνομία, μια ομάδα 20 ατόμων επιχείρησε να απομακρύνει από το κέντρο της Αθήνας παράνομους μετανάστες μικροπωλητές. Οι κυνηγοί των μεταναστών είχαν μαζί τους μάλιστα και κάμερα για να καταγράφουν την καταδίωξη. Στην Ερμού, λοιπόν μπροστά σε περαστικούς και μικρά παιδιά απειλήθηκαν σοβαρά επεισόδια με καδρόνια και καρεκλοπόλεμο. Αλήθεια είναι ότι το παράνομο εμπόριο δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στην οικονομία. Και ασφαλώς πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις αρχές. Όμως από την άλλη, κανείς δεν δικαιούται να παίρνει όπως θα δείτε το νόμο στα χέρια του και να συμπεριφέρεται κατ’ αυτό τον τρόπο.

Με ακραίο και προκλητικό τρόπο μια ομάδα νταήδων αποφασίζει να πάρει το νόμο στα χέρια της και πραγματοποιεί επιχείρηση σκούπα για να καθαρίσει τον ιστορικό δρόμο από τους παράνομους μικροπωλητές. Μπροστά στα έντρομα βλέμματα των πολιτών εκτυλίσσονται σκηνές έντασης και βίας με πρωταγωνιστές τα μέλη της πρωτοβουλίας κατά του παρεμπορίου.

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας βρέθηκαν στην περιοχή προφασιζόμενα ότι συλλέγουν στοιχεία για την έκνομη δραστηριότητα των έγχρωμων μικροπωλητών και ότι απλώς ήθελαν να τους βιντεοσκοπήσουν. Οι εικόνες, βέβαια κατέγραψαν την καταδίωξη των μεταναστών με καδρόνια και καρέκλες. Η συλλογή στοιχείων στην πράξη αποδείχτηκε ότι επρόκειτο για διωγμό, με τα μέλη της Πρωτοβουλίας να κινούνται ως τιμωροί των μικροπωλητών με το μαϊμού εμπόρευμα. […] Απόδειξη βέβαια των προπηλακισμών που υπέστησαν οι μετανάστες ήταν ο τραυματισμός ενός εξ αυτών».

Αλλά και ο Alpha δεν έκρυψε ότι οι επιδρομείς ήταν «μέλη εθνικιστικών οργανώσεων», ενώ μετέδωσε στις δικές του ειδήσεις τη μαρτυρία μιας γυναίκας, η οποία μιλούσε με φρίκη για την επίθεση εναντίον ενός μετανάστη που τραυματίστηκε: «Τον έπιασε τον ένα και του χτυπούσε το κεφάλι πάνω σ’ ένα πεζούλι μαρμάρινο. Ο κόσμος σοκαρίστηκε».

Τα αποκαλυπτικά βίντεο

Από την πλευρά τους οι επιδρομείς μιλούν για επίθεση των μεταναστών και ισχυρίζονται ότι μοναδικός τους σκοπός ήταν «να φωτογραφήσουν και να μαγνητοσκοπήσουν την ασύδοτη δράση των παράνομων μικροπωλητών και την αδράνεια των αρμόδιων αρχών». Μόνο που τους διαψεύδουν τα δικά τους βίντεο και τα δικά τους λόγια. Δύο από τους μετέχοντες στην επιδρομή έχουν αναρτήσει στο διαδίκτυο τα βίντεο που τράβηξαν οι ίδιοι από τη σκηνή των επεισοδίων και εκεί καταγράφονται όλες οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες και αποδεικνύεται ότι όχι μόνο κυνήγησαν με απειλές και βρισιές τους μετανάστες, αλλά και ότι το τελευταίο που τους ενδιέφερε ήταν η απλή «φωτογράφηση». Φυσικά λείπει η σκηνή με το βάρβαρο χτύπημα του μετανάστη που περιέγραψε η αυτόπτης στον Alpha, αλλά το κλίμα και η αγριότητα της επίθεσης δεν είναι δυνατόν να περάσουν απαρατήρητα από όποιον παρακολουθήσει το υλικό αυτό.

Από την αρχή η ομάδα προκαλεί τους μικροπωλητές. Τους φωτογραφίζουν όλοι μαζί επιδεικτικά λέγοντας: «This is from Mafia. Are you Mafia?» Οι μικροπωλητές μαζεύουν την πραμάτια τους και αρχίζουν φοβισμένοι να φεύγουν. Κάποιος περαστικός απορεί: «Τι μαφία; Επειδή πουλάει τσάντες;» «Ναι», απαντά με σιγουριά ο «ακτιβιστής». Και εξηγεί: «Πουλάει και τέτοια η μαφία. Αμα δεν το ξέρετε, υπάρχουνε στοιχεία. Τα πάντα, μέχρι οδοντογλυφίδες πουλάει η μαφία. Προκειμένου να μας διαλύσουν αγαπητέ μου μέχρι και οδοντογλυφίδες πουλάνε. Και συμμετέχετε όλοι σε ένα έγκλημα όταν αγοράζετε από αυτούς». Κάποιος διαμαρτύρεται: «Αφού είναι φτηνά, γιατί να μην πάρω;» Η απάντηση είναι άμεση: «Σοβαρά; Τα δίνουν φτηνά; Προϊόν παιδικής εργασίας, αγαπητέ μου; Ενισχύετε τη μαφία, αλλά δεν το καταλαβαίνετε». Αλλοι περαστικοί διαμαρτύρονται για τη λήψη των φωτογραφιών, επικαλούμενοι τα προσωπικά δεδομένα για να λάβουν την απάντηση: «Οι δημοσιογράφοι του Mega που τραβάνε, τι κάνουνε;» Οι μικροπωλητές αποχωρούν κουβαλώντας τους μπόγους τους και διαμαρτύρονται σποραδικά για να δεχτούν κραυγές: «Go home! Mafia! Mafia!» Κάποιοι απ’ τους αποχωρούντες τολμούν να πουν «Racists», για να δεχτούν νέες επιθέσεις. «Α στο διάολο από δω πέρα μαλακισμένα! Φύγετε! Μαζεύτε τα!» Από τη στιγμή αυτή αρχίζει το κυνηγητό με κραυγές «Φύγετε! Εξω ρε καριόληδες! Γαμημένοι! Πουσταριά (δις)! Εξω ρε! Πίσω ρε, πίσω. Α γαμηθείτε ρε! Φύγετε! Στον κώλο σου! Πίσω ρε… είμαστε λίγοι ρε μαλάκες! Αλήτες γαμώ τον Κακλαμάνη σας! Black men! Πιάστονε… Αστυνομία…»

Ακούγετε μια κυρία να λέει: «Τι γίνεται;» Και της απαντά ο «ακτιβιστής»: «Τους μαζεύουν». Κι εκείνη με απορία: «Γιατί τους μαζεύουν;». Η απάντηση: «Γιατί μας κλείσαν τα μαγαζιά και πληρώναμε φόρους είκοσι χρόνια». Και για να μη μείνει καμιά αμφιβολία συμπληρώνει: «Θα μαζέψουμε κι απ’ τη Βουλή τους υπόλοιπους».

Τα δυο αυτά αποκαλυπτικά βίντεο τα έχουν τραβήξει μέλη της ομάδας των «ακτιβιστών» που φέρουν τα χαρακτηριστικά ψευδώνυμα «Ελληνικό DNA» και «Ανυπόταχτος Ελληνας». Από τα υπόλοιπα βίντεο που έχουν ανεβάσει στο You Tube οι δυο αυτοί θιγόμενοι «έμποροι» προκύπτει ότι πρόκειται για ειδικευμένους «εικονολήπτες» που μετέχουν σε όλες τις κινητοποιήσεις «αγανακτισμένων» στις συνοικίες της Αθήνας. Το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ υποτίθεται πως ο σκοπός του εγχειρήματος ήταν να βιντεοσκοπηθεί το παράνομο εμπόριο στο κέντρο της Αθήνας, ούτε αυτά ούτε κανένα άλλο βίντεο από την επιχείρηση στην οδό Ερμού δεν αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της κίνησης «Παρεμπόριο Stop». Αντίθετα υπάρχουν πολλά βίντεο και φωτογραφίες τραβηγμένα σε προγενέστερη φάση, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν υπήρχε καμιά ανάγκη για να οργανωθεί το αιματηρό «χάπενινγκ».

Στο πολιτικό προφίλ της ομάδας που οργάνωσε την επιχείρηση κατά των μεταναστών αναφερόμαστε σε άλλες στήλες. Αλλά ενδιαφέρον έχει ο τρόπος που οργανώθηκε η κινητοποίηση.

1. Η πρώτη κίνηση της ομάδας ήταν η κατάθεση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μηνυτήριας αναφοράς κατά του δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, του αρμόδιου αντιδημάρχου και της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., ως υπευθύνων «για το κατάντημα που παρουσιάζει η Αθήνα λόγω του παρεμπορίου» (19.3.2010).

2. Το δεύτερο στάδιο ήταν η δημιουργία μιας ιστοσελίδας στο Facebook με διακηρυγμένο σκοπό «να συμβάλει στην καταδίκη του δημάρχου Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη, του αντιδημάρχου, υπεύθυνου για την Δημοτική Αστυνομία κ. Ανδρέα Παπαδάκη και της φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας». Ο συνδυασμός των δυο πρώτων κινήσεων μοιάζει με προσπάθεια αντιπερισπασμού στη διαφαινόμενη τάση υποστήριξης του κ. Κακλαμάνη από το ΛΑΟΣ στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

3. Το τρίτο στάδιο είναι η δημοσίευση στη σελίδα της πρόσκλησης: «Μαζευόμαστε μπροστά από τα Mc Donalds στην πλ. Συντάγματος και πορευόμαστε όλοι μαζί κατά μήκος της Ερμού και φωτογραφίζουμε τους παρανόμους μικροπωλητές καθώς και τους αστυνομικούς που κάθονται και τους κοιτούν ή -αν θέλετε- παίζουν κρυφτούλι με τον καφέ στο χέρι. Σε καμιά περίπτωση αυτό δεν αποτελεί κάλεσμα για διαδήλωση ή οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια. Ο σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε το αρχείο μας με εικόνες παραβατικότητας και αδράνειας του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Προκαταβολικά, λέμε ότι δεν θα γίνει καμιά ανταλλαγή κουβεντών, ύβρεων ή οτιδήποτε άλλο με τους παρανομούντες αλλοδαπούς, ακόμη και αν αυτοί αντιδράσουν. Εμείς απλά θα τους φωτογραφίζουμε και θα τους μαγνητοσκοπούμε».

Οι απόψεις των «ακτιβιστών»

Είδαμε πόσο τηρήθηκαν όλα αυτά. Αλλά εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και ο τρόπος που υποδέχτηκε το γεγονός η ομάδα στο Facebook. Ενας από τους επισκέπτες ξεσπαθώνει: «Η μόνη λύση, πάρτε τα όπλα, αντισταθείτε επιτέλους για τη ζωή σας, αυτό το κράτος δεν είναι πλέον ελληνικό. Πολεμήστε το». Το μόνο που βρίσκει να του απαντήσει ο Δούμας είναι ότι «πριν πάρετε τα όπλα δεν παίρνετε καμιά φωτογραφία ή κανένα βίντεο για την δώσουμε στον εισαγγελέα; Κι αυτό βοηθάει».

«Φίλε», λέει άλλος επισκέπτης, «εγώ με μια ομάδα πέντε αντρών μπορώ να τους μαζέψω σε λιγότερο από μια βδομάδα όλους» και καταλήγει με την αγαπημένη προφητεία των Χρυσαυγιτών: «έσσεται ήμαρ». Ο Δούμας επισημαίνει ευγενικά ότι «δεν νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε τους μπράβους, το ζητούμενο είναι να ζητήσουμε τα ρέστα μας πριν αναζητήσουμε τη λύση στην αυτοδικία», αλλά τον καλεί στην «ομάδα ακτιβισμού» και του ζητά να του στείλει «προσωπικό μήνυμα με το πώς μπορεί να συμβάλει».

Όταν άλλος επισκέπτης-οπαδός επαναλαμβάνει το γνωστό περί «δεμένων χεριών» της αστυνομίας, και ισχυρίζεται ότι οι πολιτικοί «είναι πουλημένοι στα ξένα συμφέροντα ή είναι μέλη μυστικών εταιρειών που κινούνται εναντίον της Ελλάδος», ο αρχηγός της ομάδας εξηγεί: «Παρά ταύτα, για να μπορέσει κανείς να κατηγορήσει τους πολιτικούς πρέπει να αναγκάσει τα όργανά τους να τους ‘δώσουν’. Γι’ αυτό κινούμαστε κατά της δημοτικής αστυνομίας και της ΕΛ.ΑΣ. Για να αναγκασθούν να πουν δημοσίως, ‘ο τάδε μού έδωσε αυτήν την εντολή’».

Στο τέλος αυτής της συζήτησης παρεμβαίνει με την ιδιότητα του «νομικού συμβούλου της κίνησης» ο δικηγόρος Γιάννης Ζωγράφος, ο οποίος χαρακτηρίζει «φιλοσοφικές ενατενίσεις περί τις πολιτικής κατάστασης» τον παραπάνω διάλογο και καλεί τους μετέχοντες «να μπουν στην ομάδα» για να προσφέρουν πρακτικά σε υλικό και σε παρουσία στην προσπάθεια. Η κατάληξή του είναι σιβυλλική: «Τα υπόλοιπα τα ξέρουμε ή στη χειρότερη περίπτωση δεν θέλουμε να τα μάθουμε, γιατί δεν βοηθάνε τον κοινό σκοπό που αναλάβαμε κατά του παρεμπορίου».

Οσο για τον χαρακτήρα της παρέμβασης στην οδό Ερμού, αυτόν δεν τον αμφισβητούν ούτε οι θερμότεροι υποστηρικτές της ομάδας. Το αστείο είναι ότι ενώ ο κ. Δούμας επιχειρεί να μας πείσει ότι οι «ακτιβιστές» του υπήρξαν θύματα και κυνηγήθηκαν από τους μετανάστες, η ίδια η ομάδα του τον διαψεύδει:

«Μια σημερινή κωλοφυλλάδα», γράφει ένας αγανακτισμένος επισκέπτης-οπαδός, «έγραφε για εξώφυλλο το αντίθετο, ότι δηλαδή Αφρικανοί πήρανε στο κυνήγι Ελληνες στη συμπλοκή. Ε ρε προπαγάνδα από τα τσογλάνια με το ζόρι».

Καταγγέλλεται, δηλαδή ως προπαγάνδα αυτό που επίσημα υποστηρίζει η ομάδα ότι έγινε! Παρακάτω άλλος προσθέτει: «Με μεγάλη χαρά βλέπω ότι περάσατε στη δράση. Επιτέλους χύθηκε λίγο αίμα για όσα ωραία συζητάμε εδώ και καιρό. Πρέπει να χυθεί κι άλλο, δυστυχώς».

Ορισμένοι αισθάνονται ως νέοι Λεωνίδες: «Κάποτε 300 τα έβαλαν με χιλιάδες». Και όλοι βέβαια -εκτός από τους επικεφαλής- συμφωνούν στο ποιός κυνηγούσε ποιόν: «Μπράβο σας παιδιά», γράφει ο επισκέπτης με το ψευδώνυμο Παύλος Μελάς, «δέκα άτομα και τους τρέξατε». Και μια επισκέπτρια κραυγάζει: «ταμ-ταμ χτυπάει ο σκυλάραπας». Βέβαια όλοι έχουν συνείδηση του περιθωριακού χαρακτήρα της ομάδας τους. Απογοητευμένος, ο ίδιος ο Δούμας καταγγέλλει: «400 είπαν ότι θα έρθουν σίγουρα και 15 εμφανίστηκαν».

Όλα αυτά θα είχαν απλά μια θέση στο μακρύ κατάλογο των κινητοποιήσεων της Ακροδεξιάς κατά των μεταναστών που πυκνώνουν την τελευταία περίοδο, αν δεν συνοδεύονταν από δυο κινήσεις υπεύθυνων θεσμικών οργάνων, τα οποία με τον τρόπο τους εμφανίζονται να ενθαρρύνουν την αυτοδικία. Πρώτα πρώτα η αστυνομία, η οποία κατέφθασε κατόπιν εορτής και συνέλαβε μόνο μια ντουζίνα μετανάστες, από τους οποίους κρατήθηκαν οι μισοί γιατί δεν είχαν χαρτιά. Η δράση των «ακτιβιστών» θεωρήθηκε προφανώς εντός των ορίων του νόμου. Ακολούθησε ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας, ο οποίος με μια δήλωση Πόντιου Πιλάτου διαχωρίζει τη θέση του από τις δύο πλευρές, αλλά καταλογίζει όλη την ευθύνη στην ύπαρξη του παρεμπορίου, επιτρέποντας έτσι στον επικεφαλής της «ομάδας» να επιχαίρει, και ως λύση προτείνει τη μονιμοποίηση των αντιδημοκρατικών μέτρων «έκτακτης ανάγκης» της ολυμπιακής περιόδου.

Η αποδοχή της αυτοδικίας ως «αναγκαίου κακού» είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για την ελληνική κοινωνία.

 
Εμποροι ή «εθνικοακτιβιστές»;

Τα πρόσωπα που δίνουν τον τόνο στην ομάδα «Παρεμπόριο Stop» έχουν μια πολύ σαφή τοποθέτηση στο πολιτικό φάσμα, όσο κι αν οι ίδιοι σε δημόσιες δηλώσεις τους αποκρούουν τη συσχέτισή τους με κομματικούς σχηματισμούς.

Επικεφαλής της ομάδας των αυτοαποκαλούμενων «ακτιβιστών» είναι ο Παναγιώτης Δούμας, ο οποίος προβάλλει την ιδιότητα του καταστηματάρχη και τη συνδικαλιστική του θέση στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής.

Όμως ο κ. Δούμας έχει σαφή πολιτική ταυτότητα και συνεχή δράση τα τελευταία χρόνια στα κόμματα και τα έντυπα της Ακροδεξιάς. Από το 2005 προσχώρησε μαζί με τα άλλα στελέχη του λεπενικού Ελληνικού Μετώπου στο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη και δραστηριοποιείται στην ΟΚΕ Εμπορίου του κόμματος. Αλλά η δράση του ξεκινά πολύ νωρίτερα. Το 1985 τον βρίσκουμε στη νεολαία της ΕΠΕΝ, το κόμμα δηλαδή που ίδρυσε ο δικτάτορας Παπαδόπουλος. Με πρόεδρο τον Μάκη Βορίδη, ο Δούμας ορίζεται μέλος της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής της οργάνωσης αυτής από το 1987 μέχρι το 1989. Το 1994 μετέχει με τον Βορίδη στη ίδρυση του Ελληνικού Μετώπου και εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του, θέση που κρατά μέχρι την αυτοδιάλυση του αποτυχημένου αυτού εγχειρήματος. Στο διάστημα αυτό μετέχει ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Μετώπου σε τοπικές και εθνικές εκλογές, ενώ το 2000 μετέχει στην κοινή εκλογική κάθοδο Ελληνικού Μετώπου – Πρώτης Γραμμής, με επικεφαλής τον Κώστα Πλεύρη.

Θυμίζουμε ότι το Ελληνικό Μέτωπο, αντιγράφοντας την πορεία του Λεπέν, επικέντρωνε την πολιτική του θεματολογία σχεδόν αποκλειστικά στο ζήτημα της μετανάστευσης. Σήμερα ο Δούμας είναι μέλος του «Δικτύου 21» και συνεργάζεται ως αρθρογράφος (ή γελοιογράφος) με τα έντυπα του «χώρου» Ελεύθερος Κόσμος, Ελεύθερη Ωρα, Patria και τις διαδικτυακές Ελληνικές Γραμμές, κεντρικό όργανο του εν υπνώσει Ελληνικού Μετώπου.

Παράλληλη πορεία ακολουθούν και άλλα προβεβλημένα μέλη της ομάδας «Παρεμπόριο Stop». Ο εκδότης και βιβλιοπώλης Ιωάννης Γιαννάκενας είναι κι αυτός πολιτευτής και στέλεχος του ΛΑΟΣ. Την πολιτική του καριέρα την ξεκίνησε από το σκληρό φιλοχουντικό και εθνικοσοσιαλιστικό ΕΝΕΚ το 1985. Μετείχε κι αυτός στην ίδρυση του Ελληνικού Μετώπου το 1994 και εκλέχτηκε στην Κεντρική του Επιτροπή, μέχρι που μεταπήδησε μαζί με τους συντρόφους του το 2005 στο κόμμα Καρατζαφέρη. Δοκίμασε κι αυτός την τύχη του σε διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις με τα σχήματα στα οποία μετείχε. Πολιτεύθηκε και το 2000 με την κοινή κάθοδο υπό τον Πλεύρη. Είναι γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Μαχητών και Φίλων της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως «Χ», ενώ μεταξύ άλλων εκδίδει τα βιβλία στελεχών και νοσταλγών της χούντας.

Ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος, εκδότης σήμερα του φιλοχουντικού Ελεύθερου Κόσμου, υπήρξε πρώην υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής και τον περασμένο Σεπτέμβριο προκάλεσε αναστάτωση στο ΛΑΟΣ, όταν ο Καρατζαφέρης ανακάλεσε την αρχική του απόφαση να τον χρίσει κομματικό υποψήφιο. Μόλις έγινε γνωστή η πολιτική ταυτότητα του Ζαφειρόπουλου, ο αρχηγός του ΛΑΟΣ τον έβγαλε από τις κομματικές λίστες παρά το γεγονός ότι είχε ο ίδιος ανακοινώσει επισήμως και μάλιστα από την κομματική εφημερίδα την υποψηφιότητά του στο νομό Αχαϊας. Από τη στιγμή αυτή ξεκίνησε και μια ανοιχτή διαφοροποίηση της σκληρής ομάδας των ακροδεξιών γύρω από την εφημερίδα αυτή, με σχόλια κι επικρίσεις για το ΛΑΟΣ. Στους μήνες που μεσολάβησαν έχει συγκροτηθεί ένα ρεύμα κριτικής από τα (ακόμα πιο) δεξιά στον Καρατζαφέρη με πολλές διακυμάνσεις. Μια από τις τελευταίες σημειώθηκε με την παρασπονδία Κουριαννίδη (βλ. Ιός, «Μεταξύ εθνικοσοσιαλισμού και εθνικοσουρεαλισμού», 10.4.2010). Φαίνεται ότι το νέο επεισόδιο σ’ αυτές τη διελκυστίνδα διεκδίκησης της ηγεμονίας στο χώρο της Ακροδεξιάς έχει σχέση με την πρωτοβουλία που παρουσιάζουμε.

Και οι τρεις προαναφερόμενοι συνυπογράφουν μαζί με άλλους έξι τη μηνυτήρια αναφορά κατά του Κακλαμάνη.

Στην ιστοσελίδα που έχει ανοίξει στο Facebook η ομάδα «Παρεμπόριο Stop» προβάλλεται ως «υπεύθυνος επιχειρήσεων» ο Παναγιώτης Δούμας, ενώ έχουν ενδιαφέρον και οι ιδιότητες με τις οποίες εμφανίζονται οι συνεργάτες του. Βλέπουμε πολλούς «υπεύθυνους ακτιβισμού», έναν «υπεύθυνο περιφρούρησης», έναν «υπεύθυνο κινητοποίησης», έναν «υπεύθυνο οργάνωσης». Παράξενες αρμοδιότητες για μια παρέα του Facebook. Περίεργο είναι και το γεγονός ότι αυτές οι αρμοδιότητες (και τα πρόσωπα) άλλαξαν μετά την εκδήλωση του «ακτιβιστικού» χάπενινγκ του προηγούμενου Σαββάτου. Στην ίδια σελίδα συναντάμε ως «νομικό σύμβουλο» της ομάδας τον Γιάννη Ζωγράφο που αρθρογραφεί στον Ελεύθερο Κόσμο και ως «υπεύθυνο Τύπου» τον Βαγγέλη Χανιώτη, αρθρογράφο της ίδια εφημερίδας και συγγραφέα βιβλίων του χώρου. Σ’ ένα απ’ αυτά τον πρόλογο έχει γράψει ο Ζαφειρόπουλος και τον επίλογο ο Πλεύρης. Ενα πραγματικό εθνικιστικό σάντουιτς. Οπως άλλωστε είπε ο Ζαφειρόπουλος στην παρουσίασή του, «το βιβλίο αυτό είναι εθνικιστικό και απευθύνεται σε εθνικιστές. Σ’ όποιον αρέσει».


Η φτηνή ζωή των μεταναστών

Το πού μπορεί να οδηγήσει η λογική της αυτοδικίας και το μίσος προς τους μετανάστες μπορεί κανείς να το διαπιστώσει αν ανατρέξει στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων της αντιμεταναστευτικής βίας τα τελευταία χρόνια. Βέβαια για τα θύματα αυτά δεν έχουν συνήθως χρόνο στα δελτία τους οι ατσαλάκωτοι κύριοι και κυρίες της ενημέρωσης που συναγωνίστηκαν σε δάκρυα για το διαμελισμένο μικρό Αφγανό, μόνο και μόνο επειδή μπορούσαν να αποδώσουν το έγκλημα σε «τρομοκράτες-κτήνη».

Πόσες φορές συνομίλησαν άραγε οι παρουσιαστές των ειδήσεων με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για να διευκρινίσουν αν όντως οι δεκάδες θάνατοι μεταναστών οφείλονται πράγματι σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών ή στο οπλισμένο χέρι ενός Ελληναρά, που βγάζει το μίσος και το φόβο του χτυπώντας έναν μετανάστη;

Πόσες φορές υποβάθμισαν την είδηση για δεκαεξάχρονα παιδιά μετανάστες που δολοφονήθηκαν στην Κρήτη, στο Βόλο ή στη Βοιωτία, όπου προχθές ακόμα έκαψαν κάποιον ζωντανό;

Πόσες φορές ακόμα θα προβάλλουν στα δελτία και στις εκπομπές τους μισαλλόδοξα κηρύγματα που δηλητηριάζουν και παρακινούν σε αγριότητες τους φοβισμένους τηλεθεατές τους;

Πάνω από 50 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία δέκα χρόνια μόνο από «τυχαίες εκπυρσοκροτήσεις», «αδιευκρίνιστες συνθήκες», «παθολογικά αίτια», «ανεξήγητες αυτοκτονίες» και τη «δίκαια οργή νοικοκυραίων». Σ' αυτόν τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται οι θάνατοι λόγω έλλειψης μέτρων ασφαλείας σε εργασιακούς χώρους. Σ' αυτόν τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται οι νεκροί από νάρκες ή πνιγμούς στον Έβρο και στο Αιγαίο. Σ' αυτόν τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται οι νεκροί σε ανταλλαγές πυροβολισμών με αστυνομικούς και φυσικά δεν περιλαμβάνονται τα «βολικά» ξεκαθαρίσματα λογαριασμών. Ανώνυμοι μετανάστες, ανώνυμες και κυρίως ατιμώρητες και οι δολοφονίες τους. Θυμίζουμε λίγες μόνο από αυτούς τους θανάτους-δολοφονίες αθώων νέων, εφήβων και παιδιών:

Μοχάμεντ Καμράν Ατίφ από ξυλοδαρμό αστυνομικών.

Αριβάν Οσμάν Αμπντουλάχ από ξυλοδαρμό λιμενικών.

Ο Χουσεΐν Ζαχιντούλ και ο Μοχάμεντ Ασράφ βρήκαν τραγικό θάνατο στο ρέμα της Π. Ράλλη έπειτα από καταδίωξη αστυνομικών.

O Αμπνουλακαρίμ Γιάγια Ιντρίς πέθανε μετά από ξυλοδαρμό στο Α.Τ. Ομόνοιας

Ο Ίλμι Λατές, πατέρας 5 παιδιών από πισώπλατο πυροβολισμό εξ επαφής.

Ο 25χρόνος νιγηριανός Τόνυ Ονούοχα δολοφονείται στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Ο 20χρόνος Λεωνίδας Καλτσάς βρίσκεται απαγχονισμένος στο Α.Τ. Νέων Λιοσίων.

15χρόνος αφγανός πρόσφυγας σοβαρά κακοποιημένος από λιμενικό και 21χρόνος που συμμετέχει στο επεισόδιο πέφτει νεκρός κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στην Πάτρα.

O 18χρόνος Έντισον Γιαχάι δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι του από παρέα νεαρών Ελλήνων με 17 μαχαιριές στο Ρέθυμνο.

Ο Γκραμός Παλούσι, 20χρονων έπεσε νεκρός από μαχαιριά του Π. Κ. στη Ζάκυνθο.

Ο Λουάν Μπερντελίμα έχασε τη ζωή του επειδή είχε την ατυχία να βρεθεί στο δρόμο κάποιων εγχώριων νταήδων

Ο Τζεντιάν Τσελνίκου, 20 ετών, σκοτώνεται από αστυφύλακα στην πλατεία Αμερικής.

Ο Αφρίμ Σαλά, 15 ετών, πυροβολήθηκε και έμεινε παράλυτος από τη μέση και κάτω από «τυχαία» εκπυρσοκρότηση.

Ο Τσαβαχίρ Κατσάνι, 22 ετών και ο 15χρόνος ομοεθνής του, Ριον δολοφονήθηκαν από έλληνα οπλοφόρο στο χωριό Γαλάτιστα Χαλκιδικής.

Ο Γιοβάλ Μπατζάρ, 25 ετών, από όπλο συνοριοφύλακα.

Ανήλικος αλβανός κρατούμενος δολοφονείται από σφαίρα αστυνομικού στον τράχηλο, κατά τη διάρκεια εξέγερσης στις Φυλακές Αυλώνας.

Ο 17χρόνος Νίκος Λεωνίδης, πρόσφυγας από τη Γεωργία, δολοφονείται από ασφαλίτη στη Θεσσαλονίκη.

Ο Κόφι Τόνι από τη Γκάνα δολοφονείται, ο 30χρόνος αιγύπτιος Σάαντ Αμπντελχαντί αποκτά υψηλή παραπληγία, ενώ ο 25χρόνος κούρδος Χιντίρ Σερίφ παραμένει παραπληγικός από την μέση και κάτω από τις σφαίρες του Καζάκου.

Ο Λάντι Πέπα, 20 ετών, από αστυνομικούς στην Καστοριά.

Ο Α. Χοξολί, 20 ετών, δολοφονείται από τον Α.Γ. επειδή προσπάθησε να του κλέψει ένα άλογο. Το πτώμα του επιχείρησαν να κρύψουν οι συγγενείς του δολοφόνου.

Ο 17χρόνος σέρβος μαθητής Mάρκο Mπουλάτοβιτς πυροβολείται στην καρδιά από αστυνόμο γιατί θεωρήθηκε ύποπτος για κλοπή.

Ο Ουσέ Ογκμπουέφι δολοφονείται χωρίς λόγο ενώ ο δολοφόνος Ε. Κ. και οι συνεργοί του αρνούνται πεισματικά να δηλώσουν μεταμέλεια για το έγκλημά τους.

Ολοι οι παραπάνω ήταν νέοι και άοπλοι.