Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Newroz: Η γιορτή των Κούρδων

Σήμερα σε όλη την Τουρκία γίνονται εκδηλώσεις στα πλαίσια της γιορτής του Newroz, όπου οι Κούρδοι υποδέχονται την άνοιξη. Η συγκεκριμένη γιορτή αποτελεί κατά κάποιο τρόπο όπλο των Κούρδων, καθώς είναι μια από τις λίγες φορές που τους δίνεται ευκαιρία να μιλήσουν ανοιχτά για τα δικαιώματα τους, αλλά και τα δικαιώματα άλλων μειονοτήτων εντός της Τουρκίας.



Σήμερα επιλέξαμε να συμμετέχουμε και εμείς σε αυτήν την εκδήλωση οπου έγινε σε μια τεράστια αλάνα στο Zeytinburnu,της Κων/πολης. Όταν φτάσαμε εκεί , γύρω στις 10.30 π.μ , χιλιάδες κόσμου ερχόταν από διάφορα μέρη της Πόλης σχηματίζοντας μεγάλες ουρές στους δρόμους. Υπολογίζεται πως ο κόσμος που συμμετείχε άγγιξε τους 500.000. Σε όλη τη διάρκεια της γιορτής ακούγονταν ομιλίες, συνθήματα και φυσικά τραγούδια και χοροί. Η γιορτή θύμιζε περισσότερο πολιτική παρέμβαση , παρά έθιμο παραδοσιακό. Σε μεγάλες οθόνες παίζονταν φωτογραφίες δολοφονημένων , από το κράτος, Κούρδων, καθώς και βίντεο από πορείες και επεισόδια. Κάποια στιγμή τον λόγο πήρε και ένας αντάρτης του PKK, φορτίζοντας το κλίμα συγκινησιακά.



Οσον αφορά την πολυμορφία της συμμετοχής αξίζει να αναφέρουμε ότι πέρα από τους Κούρδους που ήταν η συντριπτική πλειοψηφία στον χώρο υπήρχε παρουσία όλης σχεδόν της αριστεράς (πλην του Τουρκικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ΤΚP), καθώς και των αναρχικών. Χαρακτηριστική ήταν και η παρουσία υποστηρικτών του PKK οι οποίοι με καλυμμένα τα πρόσωπά τους φώναζαν συνθήματα για τον Abdulah Ocalan.



Τα θέματα των ομιλιών και των συνθημάτων ήταν ποικίλα, από δημοκρατικά μέχρι επαναστατικά, ενώ το περιεχόμενο τους δεν είχε να κάνει μόνο με τους Κούρδους σαν μειονότητα αλλά έθιγε ανοιχτά ζητήματα Κρατικής καταστολής, πολιτικών κρατούμενων και δικαιώματα άλλων μειονοτήτων μέσα στην Τουρκία.



Ένα άλλο πράγμα το οποίο μας έκανε τρομερή εντύπωση (ίσως επειδή είμασταν λίγο προκατειλημμενοι) ήταν ότι καθόλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων και των ομιλιών δεν ακούστηκε ούτε μια στιγμή η λέξη έθνος (π.χ Κουρδικό έθνος)αντιθέτως η λέξη λαός (Κουρδικός λαός) είχε τη τιμητική της . Επίσης δεν ακούστηκε οτιδήποτε πατριωτικό ή εθνικιστικό .



Ο κρατικός μηχανισμός φυσικά ήταν στην τσίτα. Χιλιάδες μπάτσοι και δεκάδες τεθωρακισμένα υπήρχαν γύρω από τον τόπο της εκδήλωσης ,αλλά σε κάποια απόσταση ώστε να μην προκαλούν.



Συνήθως στη γιορτή του Newroz ξεσπούν επεισόδια με τους μπάτσους, κυρίως σε Κουρδοκρατούμενες περιοχές της ανατολής, αλλά και σε συνοικίες των πόλεων. Εμείς φύγαμε γύρω στις 3 το μεσημέρι, αλλά ξέρουμε ότι η νύχτα είναι μεγάλη…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου