Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Καταγγελία για εξαφάνιση αναφοράς με θέμα κίνδυνος ζωής των κρατουμένων, μέσο ψεύτικο εισαγγελέα.

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ
ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
 
ΑΝΑΦΟΡΑ
Του κρατούμενου Σάββα Ξηρού
 
Με θέμα: Έκνομες ενέργειες από πλευράς φυλακής εναντίον των κρατουμένων της ΣΤ΄ πτέρυγας –της ειδικής υπόγειας απομόνωσης– που ενέχουν κίνδυνο ζωής και εμπίπτουν στο νόμο περί βασανιστηρίων.
Οι ενέργειες αυτές αφορούν:
Πρώτον, λάθρα χορήγηση άγνωστων ουσιών με σκοπό τον χειρισμό των κρατουμένων εις βάρος της ψυχικής και σωματικής τους υγείας, και
Δεύτερον, την εξαφάνιση γραπτών καταγγελιών για το εν λόγω θέμα και συγκάλυψη των εμπλεκομένων προσώπων.
Συγκεκριμένα:
Μετά από σειρά καταγγελιών (οι σημαντικότερες το 2003 στο πρωτόδικο δικαστήριο και το 2005 προφορικά στους εισαγγελέα, διευθυντή και αρχιφύλακα των φυλακών), τον Φεβρουάριο του 2008 υπέβαλα αίτηση προς την Διεύθυνση των Δ.Φ.Κ. για ακρόαση εισαγγελέα επόπτη, με το ακόλουθο περιεχόμενο:
«ΑΙΤΗΣΗ
Του κρατούμενου Σάββα Ξηρού
Προς την Διεύθυνση των Δ.Φ.Κ.
Ζητώ ακρόαση του εισαγγελέα επόπτη, όπως ενημερωθεί για θέματα που εμπίπτουν στο νόμο περί βασανιστηρίων και για παραβάσεις του κοινού ποινικού δικαίου από πλευράς φυλακής, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή των κρατουμένων. Για το θέμα αυτό έχει συνταχθεί πολυσέλιδη επώνυμη και ενυπόγραφη αναφορά την οποία επιθυμώ να του εγχειρίσω προσωπικά.
Σάββας Ξηρός
Φυλακές Κορυδαλλού
15 Φεβρουαρίου 2008»
Μετά από 11 (±1) μέρες, περίπου στις 9 π.μ., εμφανίστηκε ένας νεαρός με κοστούμι, γύρω στο 1,80 ύψος, λεπτός, ο οποίος συστήθηκε σαν «βοηθός εισαγγελέα» –όχι αναπληρωτής–, συνοδευόμενος από τον υπαρχιφύλακα της πρωινής βάρδιας κύριο Παναγιώτη Πανόπουλο. Ο νεαρός αυτός, που, σημειώνω, δεν είχε μαζί του κανένα έγγραφο ή το βιβλίο καταχωρίσεων, παρέλαβε την αναφορά, την τοποθέτησε στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του και έκτοτε αγνοείται η τύχη αμφοτέρων.
Το περιεχόμενο της αναφοράς, το οποίο υποβάλλω και σ’ εσάς, ώστε να πράξετε και ως προς αυτό τα δέοντα, είναι το ακόλουθο:
 
«ΑΝΑΦΟΡΑ
Του κρατούμενου Σάββα Ξηρού
Προς τον Εισαγγελέα-Επόπτη των Δ.Φ.Κ.
Με θέμα: Την εν αγνοία των κρατουμένων χορήγηση άγνωστων κατασταλτικών ουσιών μέσω: α) του δικτύου ύδρευσης των φυλακών, β) του συσσιτίου, γ) των παραγγελλομένων ειδών διατροφής (της «καντίνας»), δ) των προσκομιζομένων υπό των συγγενών τροφίμων, και ε) του αέρα κατά τις νυχτερινές ώρες.
 
Το εν λόγω θέμα έχει καταγγελθεί (από τον γράφοντα) από το καλοκαίρι του 2005 στον τότε εισαγγελέα των φυλακών, παρουσία του τότε διευθυντή, του νυν αρχιφύλακα και ενός μέλους της ιατρικής υπηρεσίας των φυλακών, μετά από έξαρση συγκεκριμένων χρόνιων (από το 2002) προβλημάτων υγείας, τα οποία μετά από ολιγοήμερη διακοπή του συσσιτίου σχεδόν εξέλειπαν.
Την εποχή εκείνη και μέχρι τον Οκτώβριο του 2007 οι άγνωστες ουσίες (που αποκαλύφτηκαν με τρόπο οποίος αναφέρεται στη συνέχεια), πλην του συσσιτίου (β), στα (α) και (δ) υπήρχαν σε μικρότερο ποσοστό, ενώ στο (γ) περιοριζόταν σε ορισμένα είδη και στο (ε) σε έκτακτες περιστάσεις. Το γεγονός αυτό με οδήγησε στη διακοπή του συσσιτίου από τον Αύγουστο του 2005 μέχρι σήμερα (Φεβρουάριος 2008), όπως καταγράφεται και στις καθημερινές αναφορές των δεσμοφυλάκων.
Η λάθρα χορήγηση των ουσιών αυτών μέχρι τον Οκτώβριο του 2007 παρουσίαζε διακυμάνσεις, που σχετίζονταν σε κάθε περίπτωση με περιόδους λήψης σημαντικών αποφάσεων από τους κρατούμενους ή για τους κρατούμενους, ειδικότερα κατά την εξέλιξη της δίκης.
[Χαρακτηριστική απόδειξη του τρόπου αντιμετώπισης προβλημάτων όταν απαιτείται επιβολή πειθούς από πλευράς φυλακών, καταγράφεται στα βιβλία με τις λίστες των κρατουμένων στους οποίους χορηγούνται ψυχοφάρμακα με τη «θέλησή» τους και τουλάχιστον εν γνώσει τους. Στις λίστες αυτές, αρχές Φθινοπώρου του 2004 υπάρχουν καταχωρισμένοι 450 από τους 2.500 περίπου κρατούμενους, δηλαδή ένας στους πέντε, ενώ ένα μήνα αργότερα – μετά την έναρξη της απεργίας πείνας από τους κρατούμενους για την υπόθεση 17Ν – αυξήθηκαν οι καταγεγραμμένοι σε 1.200, δηλαδή ένας στους δύο, μια κατακόρυφη άνοδος σε τόσο μικρό διάστημα, που δεν δικαιολογείται από καμία επιστημονική μελέτη].
Από το Νοέμβριο του 2007 και μέχρι σήμερα παρατηρείται έντονη δραστηριοποίηση των φυλακών για κλείσιμο κάθε νοητικής διεξόδου με οριακή αύξηση των άγνωστων ουσιών, γεγονός που υποδηλώνει μια προσπάθεια για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη επίτευξη των στόχων στους οποίους προσβλέπει αυτός ο χειρισμός.
Ακολουθούν: 1) Περιγραφή της ουσίας και τρόπος ανίχνευσης, 2) Μέθοδοι χορήγησης και εμπλεκόμενοι και 3) Συμπτώματα και επιπτώσεις.
 
1)Περιγραφή και ανίχνευση
Παρότι κατά καιρούς αλλάζουν τα χαρακτηριστικά (ενδεχομένως η σύνθεση των ουσιών) υπάρχουν δύο κύριες· η πρώτη με οσμή περίπου αμμωνίας, ενώ η δεύτερη περιγράφεται αναλυτικά στη συνέχεια, καθώς είναι η πιο δραστική και κυρίως είναι αυτή που χρησιμοποιείται το μεγαλύτερο διάστημα και εντονότερα το τελευταίο τρίμηνο. Πρόκειται για υγρό καστανόχρωμο στην αρχική του μορφή, το οποίο σαν διάλειμμα στο νερό γίνεται από καφεκίτρινο ως κίτρινο σε μεγαλύτερα ποσοστά, ενώ στην ύδρευση των φυλακών μοιάζει άχρωμο. Επειδή όμως είναι λιγότερο πτητικό από το νερό, κατά την εξάτμιση του δεύτερου αυτό παραμένει στο σκεύος σαν κατάλοιπο (τρόπος με τον οποίο και ανιχνεύεται). Στη γεύση είναι υπόπικρο, ενώ η οσμή του ποικίλει ανάλογα με το ποσοστό, το χρόνο και το είδος του διαλείμματος. Συγκεκριμένα: Μετά από εξάτμιση 4,5 lit νερού βρύσης σε θερμοκρασία ~50ο C (καλοριφέρ) παρέμεινε στο σκεύος καφεκίτρινο σχετικά παχύρρευστο υγρό, με οσμή μεταξύ υδροκυανίου (πικραμύγδαλου) και βερνικιού για δερμάτινα, ενώ περαιτέρω εξάτμιση των καταλοίπων σε υψηλότερη θερμοκρασία αναδύει οσμή πανομοιότυπη με αυτήν που κατακλύζει τα κελιά κατά τις νυχτερινές ώρες, προσομοιάζουσα με τη δεύτερη (του βερνικιού). Στην ίδια τη βρύση η αρχική οσμή υποδηλώνει ένωση του χλωρίου, ενώ η γενική κατάληξη όλων των οσμών (και με παραμονή στάσιμου νερού σε δοχείο) μοιάζει με αυτήν του πολυβυνηλοχλωριδίου -PVC- (δηλαδή, όπως αυτή που αναδύεται κατά την κοπή πλεξιγκλάς ή από ένα αμεταχείριστο πλαστικό), μια οσμή που διαποτίζει και το σώμα των κρατουμένων.
 
2) Μέθοδοι χορήγησης και εμπλεκόμενοι
Σε μια φυλακή κράτος εν κράτει, ο απλούστερος και μονιμότερος τρόπος χορήγησης είναι μέσω της ύδρευσης καθώς, είτε διαθέτει δικές της δεξαμενές από τις οποίες εκτός των κρατουμένων προμηθεύονται νερό τα μαγειρεία και το αρτοποιείο, είτε αυτό γίνεται μέσω συσκευής που προορίζεται για χλωρίωση (συμπέρασμα που εξάγεται από τη διαπιστωμένη δυνατότητα άμεσης αύξησης και κυρίως άμεσης μείωσης ή διακοπής των ουσιών), χωρίς να αποκλείεται και ενίσχυση ή εμπλουτισμός τους σε ειδικές περιπτώσεις ή μόλυνση των βασικών ειδών διατροφής στο στάδιο αποθήκευσης και στα ψυγεία των φυλακών.
Ο τρόπος εμποτισμού των παραγγελλομένων (τέσσερεις μέρες πριν την παράδοσή τους) τροφίμων της «καντίνας» είναι λίγο πιο σύνθετος, αλλά όχι χωρίς ίχνη σε ορισμένα είδη, τα οποία εντοπίζονται στη συσκευασία (και επιβεβαιώνονται από τις επιπτώσεις), ενώ για το λόγο αυτό εκ του αποτελέσματος και του τρόπου προκύπτει ότι, είτε εντός είτε εκτός φυλακών, λειτουργεί ανάλογο συσκευαστήριο. [Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η παραπάνω διαδικασία διαφέρει από είδος σε είδος και λόγω του μεγάλου αριθμού τους δεν εκτίθεται στην παρούσα αναφορά, αλλά είναι στη διάθεση όποιας σοβαρής έρευνας θα είχε σκοπό την ανάδειξη με λεπτομερείς αποδείξεις αυτής της υπόθεσης].
Ο πολυπλοκότερος τρόπος και με τους περισσότερους εμπλεκόμενους – άρα και ο πιο εκτεθειμένος – είναι αυτός για τον εμποτισμό των τροφίμων των συγγενών. Τα τρόφιμα αυτά περνούν αρχικά από υπερσύγχρονα μηχανήματα ελέγχου μεταλλικών αντικειμένων, ναρκωτικών ουσιών και εκρηκτικών υλών. Παρόλα αυτά, ακολουθεί έρευνα και από τους δεσμοφύλακες απουσία των επισκεπτών και των κρατουμένων, στάδιο κατά το οποίο τα τρόφιμα τεμαχίζονται ή αποσυσκευάζονται και εμποτίζονται, όπως έχει παρατηρηθεί σε περιπτώσεις αδέξιας συμπεριφοράς του εμποτιστή.
Το παραπάνω διαπράττεται συνήθως από τους δεσμοφύλακες της βάρδιας ή από τον υπαρχιφύλακα, με τους ίδιους θεατές, όταν ο δεύτερος χειρίζεται ο ίδιος το ειδικό «καρφάκι» με τις ουσίες (= συσκευή injection επαναλαμβανόμενης δόσης), ενώ η όλη διαδικασία, όπως και οτιδήποτε συμβαίνει σε καθεστώς υψίστης ασφαλείας, γίνεται υπό την άμεση παρακολούθηση του «κοντρόλ» μέσω καμερών, από συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία έχουν την αρμοδιότητα και την υποχρέωση να αναφέρουν στους αρμόδιους οποιαδήποτε παρατυπία ή ύποπτη ή ασυνήθιστη κίνηση.
Ακολουθεί το τελευταίο ανάχωμα στο στάδιο του μαγειρέματος στην κουζίνα της πτέρυγας (όχι του συσσιτίου) από τους κρατούμενους. Στο στάδιο αυτό εντοπίστηκε ο Τσελέντης Πάτροκλος να μολύνει με τις ουσίες αυτές καθαρό φαγητό που διέφυγε των προτέρων σταδίων (λαχανικά στον ατμό), τον οποίο κάλυπτε δίκην τσιλιαδόρου, ο δεσμοφύλακας της βάρδιας. Μετά από παρακολούθηση διαπιστώθηκε ότι ο εν λόγω κρατούμενος επιδίδεται συστηματικά και με επαγγελματική ακρίβεια στο μακάβριο αυτό έργο, με το πρόσχημα της βοήθειας ή περιφερόμενος γύρω από οτιδήποτε μαγειρεύεται και από όποιον μαγειρεύει, ενώ για ό,τι αφορά τις ενέργειές του ενημερώνεται και λαμβάνει οδηγίες από υπάλληλο των φυλακών και, από την πλευρά του, συντάσσεται καθημερινά λεπτομερής αναφορά για το εν λόγω ζήτημα και για ό,τι γίνεται ή λέγεται στην πτέρυγα. Πλην των υπαρχιφυλάκων, κύριος «σύνδεσμος» του Τσελέντη Πάτροκλου και αρμόδιος των ουσιών στο τελευταίο στάδιο, είναι ο υπάλληλος Σεντής Άγγελος, αποσπασμένος από το Υπουργείου Πολιτισμού στις φυλακές, έχοντας προϋπηρεσία σε φυλακές απεξάρτησης λόγω συγκεκριμένης ειδικότητας. [Όσον αφορά τον εν λόγω κρατούμενο, παρά την προθυμία προσφοράς βοήθειας στο μαγείρεμα, ο ίδιος απουσιάζει πάντα από τα κοινά γεύματα, τρώει πάντα κλεισμένος στο κελί του και πίνει από την πρώτη μέρα μόνο εμφιαλωμένο νερό].
Το στάδιο αυτό (με ύποπτες κινήσεις κρατούμενου-δεσμοφύλακα) γινόμενο υπό την παρακολούθηση του κοντρόλ, όπως και αυτό της παραλαβής των τροφίμων των συγγενών, αλλά κυρίως το γεγονός της έγχυσης ουσιών στο δίκτυο ύδρευσης, αποδεικνύει ότι οι παραπάνω πράξεις είναι όχι μόνο εν γνώσει της Διεύθυνσης των φυλακών και των όποιων εσωτερικών ελεγκτών, αλλά ότι αυτό αποτελεί συνήθη πρακτική στο σύνολο των φυλακών. Η πρακτική αυτή, λόγω των συνεπειών, δεν διαφεύγει της ιατρικής υπηρεσίας, όταν μάλιστα στις 9 από τις 10 παθήσεις οι γιατροί των φυλακών συστήνουν «περισσότερο νερό», δηλαδή κατασταλτική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μέσω υπολειτουργίας του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Ο πιο μακιαβελικός τρόπος όμως είναι αυτός μέσω του οποίου κατά τις νυχτερινές ώρες μετατρέπεται η φυλακή σε Άουσβιτς, με αέρια τα οποία ορισμένοι κρατούμενοι απέδιδαν αρχικά σε κακή εγκατάσταση της αποχέτευσης, ορισμένοι δε (όπως και ο γράφων) και την σφράγισαν με διάφορους τρόπους. Η ομοιότητα όμως της οσμής των αερίων με αυτήν των παραπάνω ουσιών κατά την εξάτμισή τους, οδήγησε σε αναζήτηση διαφορετικών συμπερασμάτων. Η αναζήτηση της πηγής την ώρα της διάχυσής τους ήταν εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς τα αέρια αυτά ενώ αρχικά επιφέρουν ταχυπαλμία, στη συνέχεια μετατρέπουν τον ύπνο σε λήθαργο. Στην περίπτωσή μου όμως, λόγω προβλημάτων από την έκρηξη, η λήψη των ουσιών αυτών συνοδεύεται από ανάλογα δυνατό ήχο (όπως τα πιατίνια μιας ορχήστρας), ο οποίος κάποιο διάστημα έφτασε σε ένταση τέτοια ώστε να αποτινάξει το λήθαργο. Με τον τρόπο αυτό διαπιστώθηκε ότι σε σημείο κάτω από το γείσο του τσιμεντένιου κρεβατιού υπάρχει οπή στον τοίχο, από την οποία τα αέρια αυτά κατακλύζουν το κελί. Μετά από έρευνα και στα άλλα κελιά διαπιστώθηκε η ύπαρξη οπών στα ίδια σημεία, αποκαλύπτοντας μια υποδομή από εντοιχισμένο δίκτυο αεριοαγωγών, το οποίο έχει εγκατασταθεί κατά την κατασκευή.
Μετά την – αναγκαστικά φανερή – τελική έρευνα υπό την παρακολούθηση των καμερών το πρωί του Σαββάτου 16-2-2008, ενόψει της αίτησης για ακρόαση Επόπτη εισαγγελέα, την ίδια μέρα κατά την ώρα του επισκεπτηρίου (12:30-13:30) «μακιγιαρίστηκαν» επιπόλαια και βιαστικά οι εν λόγω οπές, πλην όμως το δίκτυο αυτό συνεχίζει να υφίσταται.
Η πρακτική αυτή είναι συνήθης σαν «ιδιαίτερο προνόμιο» μόνο για τους πολιτικούς κρατούμενους, είναι ο κυριότερος λόγος ύπαρξης της ειδικής απομόνωσης, της παραμονής σε υπόγεια με παράθυρα-φεγγίτες, και είναι η βασική αιτία των προβλημάτων των συγκεκριμένων κρατουμένων, που αποδίδονται κατόπιν σε ψυχολογικά αίτια ή σε «επιστημονικά» διαπιστωμένα σύνδρομα απομόνωσης.
  3)Συμπτώματα και επιπτώσεις Ο χρήστης νερού και τροφής των φυλακών παρουσιάζει σαν πρώτα συμπτώματα: Ξηροστομία, ουλίτιδα, δυσοσμία, άφθες στη στοματική κοιλότητα που επεκτείνονται στον οισοφάγο, φαρμακευτικό πυρετό (δέκατα αμέσως μετά το γεύμα), καούρα στη βαλβίδα του στομάχου, στομαχόπονο, δυσλειτουργία του πεπτικού συστήματος, πόνο στις αρθρώσεις, συχνουρία, κόπωση, υπνηλία, αίσθηση των καρδιακών παλμών, ταχυκαρδία ή βραδυκαρδία, αυξομείωση της πίεσης, κεφαλαλγία. Σε επόμενο στάδιο επιτελείται αποσύνθεση των τροφών πριν τη χώνευση, με δημιουργία αερίων και ακολουθούν: Εξανθήματα στο σώμα, ελαφρύ γενικευμένο οίδημα με κνησμό των βλεφάρων και κάψιμο στα μάτια, αδυναμία των άκρων (πέφτουν τα αντικείμενα από τα χέρια), μείωση της οπτικής και ακουστικής οξύτητας, σχετική αταξία στη βάδιση και στην ακρίβεια των κινήσεων. Σε περιόδους έξαρσης παρατηρούνται: Δυσχέρεια στην άρθρωση (σαρδάμ), σύγχυση, αγνωσία του χώρου που ξεκινάει από τη μη οπτική αναγνώριση λέξεων ή την κατανόηση ενός κειμένου μέχρι την έλλειψη προσανατολισμού, ενώ η μειωμένη γενικά αντίληψη έχει σαν επακόλουθα· δυσκολία συγκέντρωσης, μείωση της κριτικής ικανότητας, αδυναμία επόπτευσης μιας σύνθετης κατάστασης, απάθεια. Συνεπεία των παραπάνω, μόνο στο μικρό αριθμό των κρατουμένων της 6ης πτέρυγας έχουν σημειωθεί λιποθυμικά επεισόδια, εκτεταμένες και χρόνιες δερματοπάθειες, δύο πανομοιότυπες περιπτώσεις «πολύμορφου ερυθήματος» (χρόνια μη αναστρέψιμη βλάβη του ανοσολογικού). Δ. Γεωργιάδης και Χ. Ξηρός (ο πρώτος ταλαιπωρείται και τώρα εκτός φυλακής, ενώ ο δεύτερος έχει υποστεί μέχρι στιγμής τέσσερα αλλεργικά σοκ στα όρια πνευμονικού οιδήματος) και δύο περιπτώσεις με σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια, Θ. Ψαραδέλης και Χ. Τσιγαρίδας, ενώ προσωπικά έχω υποστεί από άπνοια στα όρια της ασφυξίας μέχρι παροδική μυϊκή παράλυση (ευτυχώς των άκρων). [Παρεμπιπτόντως, χαρακτηριστικό της περιοχής γύρω από τις φυλακές Κορυδαλλού είναι το πλήθος των νεκρών περιστεριών που τρέφονται με το ψωμί των κρατουμένων]. 
Η μαζική και χρόνια χορήγηση των ουσιών αυτών έχει σαν συνέπεια, λόγω του μόνιμου και εσωτερικού οιδήματος, να πλήττονται κυρίως τα ευγενή όργανα (πνευμόνια, νεφρά, εγκέφαλος), ενώ οι καρδιαγγειακές διαταραχές που προκαλούν ευθύνονται για τα πέραν του συνήθους αριθμού εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια που σημειώνονται στις φυλακές. Στο γεγονός αυτό συμβάλλει ιδιαίτερα η αντιμετώπιση από την ιατρική υπηρεσία και ειδικότερα από το νευρολογικό και ψυχιατρικό τομέα, καθώς αν ένας νέος κρατούμενος κατά την έναρξη των πρώτων ενοχλήσεων και συμπτωμάτων επισκεφτεί το ιατρείο των φυλακών, αυτό καταγράφεται, ενώ ακολουθεί σαν διάγνωση η μόνιμη επωδός της ψυχολογικής εκδοχής, στην οποία αν ενδώσει μπαίνει σ’ ένα πρόγραμμα εξάρτησης, ώστε με την εκούσια λήψη έστω ήπιων ηρεμιστικών να αποποιείται η φυλακή κάθε ευθύνη ακόμα και σε περίπτωση θανάτου (ίδε υπερ-δόση, αναρρόφηση, πνευμονικό οίδημα κ.ά.). Υπ’ αυτές τις συνθήκες ένας ήδη βεβαρημένος οργανισμός, είτε από φυσικά αίτια είτε από τεχνητά (εκούσια χρήση ουσιών), έχει αυξημένες πιθανότητες αιφνιδίου θανάτου στο ποσοστό που παρατηρείται σε όλες τις ελληνικές φυλακές.
 
Επειδή, η έγχυση ουσιών με τον τρόπο και στα σημεία που αναφέρθηκε ισοδυναμεί με στέρηση τροφής, πόσιμου νερού, αλλά και του αέρα που αναπνέουμε. 
Επειδή, η χρήση θαλάμου αερίων είναι απαγορευμένη από διεθνείς Συνθήκες.

 
Επειδή, η καταστολή των γνωστικών λειτουργιών ισοδυναμεί με φαρμακευτική λοβοτομή η οποία, σε χρόνια χορήγηση ουσιών, μπορεί να αποβεί μόνιμη (ίδε χρήστες). Επειδή, η καταστολή των νοητικών λειτουργιών συνεπάγεται αλλοίωση της προσωπικότητας, η οποία ιατρικώς θεωρείται «ψυχικός θάνατος».
 
Επειδή, οι ουσίες αυτές όπως προκύπτει οδηγούν ακόμα και στο σωματικό θάνατο.Επειδή, η καταβολή των σωματικών και νοητικών δυνατοτήτων μέσω των ουσιών αυτών καθιστά δυσχερέστερες τις συνθήκες κράτησης. 
Επειδή, όλες οι ανωτέρω πράξεις εμπίπτουν στο νόμο περί βασανιστηρίων και συνιστούν παραβάσεις του κοινού ποινικού δικαίου σε βαθμό κακουργήματος.
 Για τους λόγους αυτούς σας ενημερώνω όπως πράξετε τα δέοντα. 

Σάββας Ξηρός

 
Φυλακές Κορυδαλλού 18 Φεβρουαρίου 2008» 


 [Σημειώνω ότι: Κατά ένα σημαντικό μέρος οι μέθοδοι αυτές σήμερα, δύο χρόνια μετά, έχουν εξασθενήσει και ορισμένες δευτερεύουσας σημασίας διαπιστώσεις έχουν αναθεωρηθεί. Πλην όμως ο βασικός κορμός της καταγγελίας παραμένει σε ισχύ και σε κάθε περίπτωση υπάρχουν στοιχεία που δεν μπορούν να εξαλειφθούν.] 


 Μετά από πολλές προφορικές υπομνήσεις και γραπτές αιτήσεις, ζητώντας έστω ένα πρωτοκολλημένο αντίγραφο της αναφοράς αυτής και ενώ το θέμα δημοσιοποιήθηκε με κάθε τρόπο π.χ. ραδιόφωνο, ιντερνέτ, εφημερίδες (επισυνάπτω δημοσιεύματα και το βιβλίο που εξέδωσα το 2009 για το εν λόγω θέμα), τον Δεκέμβριο του 2009 ζήτησα εκ νέου ακρόαση εισαγγελέα επόπτη για άλλο επείγον ζήτημα. (Παρ’ ολίγο να χάσω το πόδι μου από σοβαρή λοίμωξη που συνδυάστηκε με το χρόνιο αγγειολογικό πρόβλημα το οποίο απέκτησα λόγω αναπηρίας συναρτώμενης των άθλιων συνθηκών κράτησης)

. Από την εισαγγελέα επόπτη, λοιπόν, έμαθα ότι θέση βοηθού εισαγγελέα 
δεν υπάρχει.Πληροφορήθηκα επίσης λίγο αργότερα από διοικητικό υπάλληλο αρμόδιο για τέτοια ζητήματα, ότι το επίμαχο διάστημα εισαγγελείς των φυλακών ήταν μία γυναίκα και ο κ. Πρασσάς, με τον οποίο έχω συναντηθεί στο παρελθόν και εκτός αυτού το ύψος του έχει σημαντική διαφορά προς τα κάτω σε σχέση με το 1,80 του νεαρού «βοηθού». Όπερ σημαίνει ότι ο υπαρχιφύλακας Π. Πανόπουλος, εκμεταλλευόμενος την αναπηρία που έχω στα μάτια, μου παρέστησε ψεύτικο εισαγγελέα, προφανέστατα εν γνώσει του, εφόσον ο ίδιος αποκλείεται να έπεσε θύμα απάτης και να έφερε σε επαφή κρατούμενο της ειδικής πτέρυγας με έναν άγνωστο που του συστήθηκε σαν βοηθός εισαγγελέα, μια θέση που σίγουρα γνωρίζει ότι δεν υπάρχει όπως σίγουρα γνωρίζει τους εκάστοτε πραγματικούς εισαγγελείς των φυλακών, έστω εξ όψεως, όχι μόνο αυτός αλλά και ο κάθε απλός δεσμοφύλακας.

Αναρωτιέμαι δε αν του επέδειξε ο νεαρός αυτός και τα ανάλογα έγγραφα ή κάποια ταυτότητα. Επομένως, σε κάθε περίπτωση, το ποιος ήταν ο νεαρός παρενδυσίας μπορείτε να το μάθετε είτε αν το ομολογήσει ο ίδιος ο κύριος Π. Πανόπουλος είτε αν το αναζητήσετε στο βιβλίο εισόδου, καθώς σε φυλακές υψίστης ασφαλείας δεν περνάει κανένας χωρίς να καταγραφεί.

 Σε περίπτωση δε που δεν υπάρχει καταγραφή κάποιου πραγματικού εισαγγελέα, τότε ο εισαγγελέας επόπτης βρίσκεται εκτεθειμένος και υπεύθυνος εγκληματικής αμέλειας καθώς, αν όπως έμαθα έχει πρωτοκολληθεί η αίτησή μου για ακρόαση, εκκρεμεί η ακρόαση αυτή από το 2008 μέχρι σήμερα, ενώ σε περίπτωση που έχει καταγραφεί το όνομά του στην είσοδο, ο εισαγγελέας αυτός αν δεν κριθεί ένοχος απάτης καθίσταται σίγουρα συνένοχος των καταγγελλομένων.
Εκτός αν δεν έχει ενημερωθεί για το ζήτημα κανένας εισαγγελέας, οπότε όλες οι παραπάνω κατηγορίες βαρύνουν τον υπαρχιφύλακα Π. Πανόπουλος. Και όχι μόνο. Γιατί το ζήτημα είχε περιέλθει σε γνώση και του τότε αρχιφύλακα, ο οποίος είχε λάβει γνώση και του περιεχομένου της αναφοράς, εφόσον αφ’ ενός μεν προέβαλε διάφορες δικαιολογίες, αφ’ ετέρου δε, καλού κακού, ενίσχυσε –τριπλασίασε– τη φρουρά εντός της πτέρυγας.

 Επιπλέον, ένα χρόνο αργότερα, όταν αντικαταστάθηκε ο τότε διευθυντής κ. Καραμπέκιος από τον σημερινό (λόγω απόδρασης Παλαιοκώστα), λίγες μέρες αργότερα –στις 
12-3-09– επισκέφτηκε την πτέρυγα ο νέος διευθυντής κ. Δουλάμης, στον οποίο επέδωσα ιδιοχείρως αίτηση, ζητώντας πρωτοκολλημένο αντίγραφο της αναφοράς του 2008, επιδίδοντάς του ταυτόχρονα και ένα αντίγραφο –καρμπόν– της ίδιας αναφοράς από το δικό μου αρχείο, για να ενημερωθεί και να ενεργήσει αναλόγως.

 Όμως, και ο νέος διευθυντής προτίμησε όχι μόνο τη συγκάλυψη αλλά και τη συνενοχή, εφόσον ο μεν καταγγελλόμενος δεσμοφύλακας τοποθετήθηκε στην είσοδο απ’ όπου ελέγχεται το βιβλίο εισόδου και υπάρχει άμεση και ασφαλής πρόσβαση στα τρόφιμα των συγγενών και της καντίνας, ο δε κρατούμενος, που κατηγορείται στην αναφορά για εγκληματικές ενέργειες, λαμβάνει άδειες με την ψήφο του.

 Τον Δεκέμβριο λοιπόν του 2009, για να επανέλθω, μετά την απόλυτη βεβαιότητα ότι η φυλακή έστειλε ψεύτικο εισαγγελέα, εντός τριών ημερών, ήτοι στις 7-12-09, υπέβαλα νέα αίτηση εν είδει αναφοράς, ζητώντας ενημέρωση και για πολλοστή φορά πρωτοκολλημένα αντίγραφα των επίμαχων εγγράφων. Η αίτηση αυτή, που κατατέθηκε με αριθμό πρωτοκόλλου 61778/8-12-2009, έχει ως εξής:
«ΑΙΤΗΣΗ 
Του κρατούμενου Σάββα Ξηρού
 Προς τον Διευθυντή των Δ.Φ.Κ.

 
Υπόψιν και στον Εισαγγελέα επόπτη   

Παρακαλώ όπως με ενημερώσετε για την τύχη της από 18-2-2008 αναφοράς μου προς τον Εισαγγελέα επόπτη των φυλακών, η οποία περιέχει καταγγελίες για έκνομες ενέργειες από πλευράς φυλακής, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και κυρίως τη ζωή των κρατουμένων, μετατρέποντας την κράτηση όχι μόνο σε διαρκές βασανιστήριο, αλλά και σε μέθοδο ύπουλης εξόντωσης.
 Σας ενημερώνω ότι στις 15-2-2008 υπέβαλα αίτηση για ακρόαση Εισαγγελέα επόπτη ώστε να του επιδώσω ιδιοχείρως την εν λόγω επώνυμη και ενυπόγραφη αναφορά-καταγγελία. Μετά από 11 περίπου μέρες εμφανίστηκε κάποιος νεαρός με κοστούμι, συνοδευόμενος από τον υπαρχιφύλακα της βάρδιας κ. Παναγ. Πανόπουλο.
Ο άγνωστος νεαρός συστήθηκε σαν «βοηθός του Εισαγγελέα επόπτη» και παρέλαβε βιαστικά – στο πόδι – την αναφορά. Πλην όμως, όπως πληροφορήθηκα στις αρχές Δεκεμβρίου 2009 – πριν λίγες μέρες – από την πραγματική Εισαγγελέα επόπτη, τέτοια θέση «βοηθού» ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.
 Σημειώνω επίσης ότι έχω υποβάλει επανειλημμένα αιτήσεις ζητώντας ενημέρωση για την τύχη της εν λόγω αναφοράς, μια εκ των οποίων στις 12-3-2009, που ενεχείρησα στον ίδιο τον νυν Διευθυντή των Δ.Φ.Κ. μαζί με αντίγραφο (καρμπόν) της από 18-2-2008 αναφοράς, χωρίς να υπάρξει μέχρι σήμερα οποιαδήποτε απάντηση ή αντίδραση. Εκτός αυτών, η ίδια αναφορά περιέχεται και στην εν είδει βιβλίου δημόσια καταγγελία μου για «μαζική χορήγηση ουσιών στις Ελληνικές φυλακές» που κυκλοφορεί από την Άνοιξη του 2009, χωρίς να υπάρξει και πάλι κάποια αντίδραση ή τυπική έστω διερεύνηση, ενώ η ένοχη απόκρυψη της αναφοράς αυτής, μέσω του ψεύτικου εισαγγελέα, επιβεβαιώνει απόλυτα το περιεχόμενό της. Δια ταύτα ζητώ για πολλοστή φορά: 
1) Πρωτοκολλημένο αντίγραφο της από 15-2-08 αίτησής μου για ακρόαση Εισαγγελέα επόπτη.
 2) Πρωτοκολλημένο αντίγραφο της από 18-2-08 επίμαχης αναφοράς-καταγγελίας. 3) Πρωτοκολλημένο αντίγραφο της από 12-3-09 αίτησής μου για ενημέρωση από τον Διευθυντή των Δ.Φ.Κ. 
4) Γραπτή ενημέρωση για την τύχη της αναφοράς αυτής και για τις ενέργειες που έχει προβεί η εκάστοτε Διεύθυνση και ο Εισαγγελέας επόπτης από 15-2-08 μέχρι σήμερα για την εν λόγω καταγγελία.
 Τέλος, επισυνάπτω αντίγραφο της από 18-2-09 αναφοράς, όπως δημοσιεύτηκε στο βιβλίο μου. 

Σάββας Ξηρός
 7-12-09 

Παρακαλώ όπως μου χορηγηθεί πρωτοκολλημένο αντίγραφο και της παρούσης αίτησης».



   Αντίγραφο της παρούσας αίτησης –όχι των αιτούμενων– μου χορηγήθηκε εντός ολίγων ημερών (του οποίου και μόνο την παραλαβή έχω υπογράψει στο περιθώριο) με αναγραμμένο, στο περιθώριο επίσης, χειρόγραφο σημείωμα της εισαγγελέως κυρίας Μαρίας Σουκαρά-Κατσικάδη, από 10-12-09, που αναφέρει ότι: «Ενημερωθήκαμε σχετικά.
Να ληφθεί υπόψη από τον Διευθυντή και την Γραμματεία της Δ.Φ.Κ. προκειμένου να δοθούν στον κρατούμενο τα αιτούμενα έγγραφα για τα οποία έχει έννομο συμφέρον». Περιμένοντας έξι ολόκληρους μήνες τη διεκπεραίωση της παραπάνω εντολής, χωρίς να έχω λάβει κανένα από τα τέσσερα αιτούμενα έγγραφα μέχρι σήμερα, πληροφορήθηκα προφορικά –ανεπίσημα– από διοικητικό υπάλληλο τα ακόλουθα: 


1.
 Στο πρωτόκολλο έχει ανευρεθεί μία μόνο καταχώριση που αφορά την από 15-2-08 αίτησή μου για ακρόαση εισαγγελέα, με αριθμό πρωτοκόλλου 6757/15-2-08.
 
2. Καταχώριση για την από 18-2-2008 αναφορά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, ενώ δεν υπάρχει ούτε αντίγραφό της στον ποινικό μου φάκελο, όπως θα έπρεπε.
 
3. Η από 12-3-09 αίτησή μου, για χορήγηση πρωτοκολλημένου αντιγράφου της από 18-2-08 αναφοράς, τηρείται στο προσωπικό αρχείο του διευθυντή κ. Δουλάμη χωρίς να περάσει από το πρωτόκολλο (σύνηθες). Στο ίδιο αρχείο τηρείται επίσης και το χειρόγραφο αντίγραφο της επίμαχης αναφοράς που επέδωσα στον ίδιο μαζί με την από 12-2-09 ανωτέρω αίτησή μου.

 Όσον αφορά δε το τέταρτο αιτούμενο έγγραφο, δηλαδή μια «Γραπτή ενημέρωση για την τύχη της αναφοράς αυτής (από 18-2-08) και για τις ενέργειες που έχει προβεί η εκάστοτε διεύθυνση και ο εισαγγελέας επόπτης από 15-2-08 μέχρι σήμερα για την εν λόγω καταγγελία», αυτή εκκρεμεί ακόμη και περιμένω να συνταχθεί ώστε να προβώ στις ανάλογες νόμιμες ενέργειες.

 Για τους λόγους αυτούς σας ενημερώνω όπως πράξετε αρμοδίως τα δέοντα.

Σάββας Ξηρός

Φυλακές Κορυδαλλού 7-6-2010
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου