Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Πρωτομαγιά 2010 Κων/πολη- Istanbul

Το αναρχικό μπλοκ στην Κωνσταντινούπολη είχε προσυγκέντρωση στο Mecidiyeköy από όπου ξεκινούσε και ο μεγαλύτερος όγκος των διαδηλωτών - υπήρχαν άλλες δυο προσυγκεντρώσεις σε άλλα σημεία-. Το κάλεσμα ήταν από τις οργανώσεις «Επαναστατική Αναρχική Κίνηση» και «Αναρχική Κίνηση σε Λύκεια» με 3 βασικά πανό που γράφαν «Τη μέρα 8 ώρες-1886» , «DAF» (δηλαδή, Επαναστατική Αναρχική Κίνηση) και «Όλοι οι δρόμοι είναι δικοί μας». Η πορεία κατευθύνθηκε προς την πλατεία Τaksim η οποία δόθηκε στους διαδηλωτές μετά από 33 χρόνια απαγόρευσης, κάτω όμως από συγκεκριμένες διαδικασίες που όρισε το κράτος. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι 200.000 και πλέον διαδηλωτές πέρασαν ένας ένας από αστυνομικό έλεγχο για να μπουν στην πλατεία. Οι μοναδικοί που αρνήθηκαν να μπουν ήταν οι αναρχικοί οι οποίοι φτάνοντας στα κιγκλιδώματα των μπάτσων άρχισαν να φωνάζουν «Δεν είναι γιορτή είναι εξέγερση» και «Δολοφόνε αστυνομία χάσου απ’ το Taksim».
Για την ιστορία , στην μαζική πρωτομαγιά του 1977 στο Τaksim της Κωνσταντινούπολης , παρακρατικοί , ελεύθεροι σκοπευτές, άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους . Το αποτέλεσμα ήταν 36 άτομα να χάσουν τη ζωή τους, οι περισσότεροι επειδή ποδοπατήθηκαν μέσα στο πανικόβλητο πλήθος 500.000 περίπου διαδηλωτών που ήταν συγκεντρωμένο στην πλατεία. Τα πρώτα χρόνια είχε δοθεί η εικόνα από το κράτος ότι το μακελειό οφείλονταν στους Μαοϊκούς οι οποίοι ήταν γνωστό ότι οπλοφορούσαν στις πορείες τους και οι οποίοι είχαν συγκρουστεί πολλές φορές με τους σταλινικούς. Η αλήθεια άρχισε να βγαίνει στην επιφάνεια προς τα τέλη τις δεκαετίας του 80 όπου φωτογραφίες και βίντεο ήρθαν στο φως της δημοσιότητας , με τους ελεύθερους σκοπευτές στα γύρω κτίρια και φυσικά την άγρια επίθεση που ακολούθησε μετά τους πυροβολισμούς, από τις δυνάμεις καταστολής. Αποδείχτηκε επίσης ότι το σχέδιο ήταν καλά οργανωμένο από το κράτος στην προσπάθειά του να χτυπήσει την τότε ισχυρή αριστερά στην Τουρκία.
Από εκείνα τα γεγονότα και μετά απαγορεύτηκε η είσοδος στην πλατεία του Taksim την πρωτομαγιά. Τα χρόνια που ακολούθησαν πάντα ξεσπούσαν συγκρούσεις καθώς διάφορες ομάδες αριστερών προσπαθούσαν να μπουν στην πλατεία από διαφορετικά σημεία , μετατρέποντας το κέντρο της Κων/πολης σε πεδίο μάχης. Το κράτος πέρυσι επέτρεψε δοκιμαστικά κάποιες χιλιάδες διαδηλωτών να μπουν στην πλατεία κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ φέτος αποφάσισε να δώσει άδεια σε όλους τους διαδηλωτές να πατήσουν σ’αυτή. Οι μπάτσοι ήταν διακριτικοί στα γύρω στενά, αν και για να μπεις την πλατεία έπρεπε να περάσεις από έλεγχο σωματικό.
Τέλος το αναρχικό block ήταν γύρω στα 100 και κάτι άτομα, ενώ συμμετείχαμε και 6 σύντροφοι από Ελλάδα……

Hit n Run

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου