Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Οι αντιφασιστικές συμμαχίες ΣΥΡΙΖΑ-Χρυσοχοΐδη και η ουρά της αχλάδας

Για τις 24 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα είχε αναγγελθεί συγκέντρωση της «Κίνησης Πολιτών από κατοίκους του 6ου Διαμερίσματος Αθήνας», στην πλατεία Αμερικής.

Ακολούθως, στο ίδιο μέρος, αλλά μία ώρα νωρίτερα, γίνεται κάλεσμα από αναρχικούς/ές, αντιεξουσιαστές/στριες, αντιρατσιστές/στριες, αντιφασίστες/στριες, από τις γειτονιές της Αθήνας, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους μετανάστες.

Από τις 11:30 το πρωί της Τετάρτης, η πλατεία Αμερικής βρίσκεται ζωσμένη από διμοιρίες των ΜΑΤ και κλούβες και απαγορεύεται η προσέλευση του οποιουδήποτε σ’ αυτήν. Διαδηλωτές αρχίζουν να συγκεντρώνονται στο πάρκο της Κύπρου και Πατησιών από το μεσημέρι, για την προαναγγελθείσα αντισυγκέντρωση.

Κοντά στις 5μμ κυκλοφορεί η φήμη ότι έχει μπλοκαριστεί από τα ΜΑΤ λεωφορείο, στο οποίο υποτίθεται πως επιβαίνουν άνθρωποι που κατευθύνονται στο πάρκο. Συγκροτείται διαδήλωση, η οποία ανακόπτεται από τις μονάδες καταστολής στο ύψος της πλατείας Αμερικής. Από τους επικεφαλής των μπάτσων ανακοινώνεται πως είναι απαγορευμένη για οποιονδήποτε η συγκέντρωση στην εν λόγω πλατεία.

Η διαδήλωση επιστρέφει στο πάρκο. Εκεί, λυντσάρονται κάποιοι περαστικοί που θεωρούνται μπάτσοι ή που θεωρείται πως σχετίζονται με την συγκέντρωση που έχει καλεστεί για τις 7:00μμ και η οποία αβαντάρεται από εθνικιστικά στοιχεία.

Λίγο πριν τις 7:00μμ δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν περικυκλώσει άτομα του εθνικιστικού χώρου, στα σκαλιά της εκκλησίας του Αγ. Παντελεήμονα, τους αφαιρούν το πανώ που έχουν και στη συνέχεια τα προσαγάγουν στη ΓΑΔΑ.

Στις 7:30μμ ξεκινά πορεία από το πάρκο της Κύπρου και αφού κινείται σε δρόμους της Κυψέλης επιστρέφει στο πάρκο.

Στις 8:15μμ μερικές δεκάδες άτομα που βρίσκονται συγκεντρωμένα στο ένα άκρο της πλατείας Αμερικής, περικυκλωμένα από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, φωνάζουν διάφορα συνθήματα.

Ας σημειωθεί, ακόμη, πως δύο ημέρες πριν (στις 22 Φεβρουαρίου) η «Κίνηση Κατοίκων», που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, με επιστολή της στο Χρυσοχοΐδη (Ελευθεροτυπία 23 Φεβρουαρίου 2010), τού εφιστά την προσοχή για την περίπτωση που πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση της «Κίνησης Πολιτών» και τον καθιστά «υπεύθυνο για ο,τιδήποτε συμβεί».

Τα όσα συνέβησαν στις 24 Φεβρουαρίου δείχνουν πως ο Χρυσοχοΐδης «συμμορφώθηκε προς τας υποδείξεις».

Κι αμέσως γεννιούνται κάποιες απορίες. Υπήρχε κάποια υποχρέωση προς τους επιστολογράφους ή στο κόμμα το οποίο ανήκουν; Είναι τόσο ισχυροί ούτως ώστε να τον απειλούν εμμέσως; Και αν ναι, με ποιες πλάτες;

Είναι σίγουρο πως η εκπλήρωση υποχρεώσεων προϋποθέτει νταραβέρια. Άλλωστε, είναι γνωστή η περίπτωση της ανοιχτής γραμμής του Χρυσοχοΐδη (το ομολόγησε ανοιχτά και ο ίδιος) με τον Τσίπρα κατά την διάρκεια πορειών και διαδηλώσεων. Γνωρίζουμε, ακόμη, πολύ καλά πως στην πολιτική τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Επειδή, λοιπόν, οι προσαγωγές εθνικιστικών στοιχείων που βρίσκονταν στον άγιο Παντελεήμονα, έχουν άμεση σχέση με την συνδιαχείριση του ζητήματος από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Χρυσοχοΐδη, η υπόθεση βρωμάει συναλλαγή. Πρόκειται για καταστάσεις με τις οποίες οι αναρχικοί δεν θέλουν να έχουν κανενός είδους σχέση.

Που αλλού να καταλήξει κάποιος, αν αναλογιστεί τις τσιρίδες των αριστερών σε περίπτωση που συνέβαινε να αφαιρεθεί πανώ και να γίνουν ανάλογες προσαγωγές σε άτομα που βρίσκονταν σε «νομιμοποιημένο χώρο» και είχαν μαζί τους ταυτότητες;

Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τη φράση που είχε εκστομίσει ο γέρο Λαοκόων: «Φοβού τους Δαναούς και Δώρα φέροντας». Είτε αυτοί οι Δαναοί, που φέρουν τα «δώρα», λέγονται Χρυσοχοΐδης, είτε λέγονται ΣΥΡΙΖΑ.

Και κάτι, επίσης, σημαντικό: Οι εξακριβώσεις στοιχείων, οι τραμπουκισμοί και τα λυντσαρίσματα παραμένουν απεχθή, αντιανθρώπινα και σαφώς εχθρικά προς την αναρχία είτε γίνονται από μπάτσους ή εθνικιστές, είτε γίνονται από αυτόκλητους ή διορισμένους πολιτοφύλακες…



(Κείμενο της  Συσπείρωσης Αναρχικών που δημοσιεύτηκε στο http://anarchypress.wordpress.com/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου