Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

HOOLIGANS ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ (απο "Η γουρούνι Η άνθρωπος")


    Είναι γνωστό ότι στα γήπεδα έχουν δημιουργηθεί πυρήνες (οργανωμένα και αυθόρμητα) πολιτικοποιημένων hooligans των οποίων δράση μάλλον δεν κατανοείται από πολλούς αλλά και όταν αυτό γίνεται , διαστρεβλώνεται ως «κάποια ακόμα κίνηση ανεγκέφαλων οπαδών» ακόμα και από τον υποτιθέμενο συνειδητοποιημένο κόσμο ο οποίος αρνείται ή δεν μπορεί να καταλάβει την ιδιαιτερότητα αυτού του «γηπεδικού κομματιού» του οποίου πολιτικοποίηση φυσικά έχει τα δικά της μοναδικά, ακόμα και περίεργα, χαρακτηριστικά.
     Δεν είναι λίγες οι φορές που τα γήπεδα μετατρέπονται σε πεδία μάχης για άλλους σοβαρότερους λόγους από αυτούς που πολύ απλά μας πλασάρουν τα κανάλια ως μια απλή αντιπαλότητα οπαδών, και αγγίζουν κοινωνικοπολιτικά θέματα. Στον ελλαδικό χώρο η περίοδος των γεγονότων του Δεκέμβρη 2008 έδειξε ότι στα γήπεδα οι ταραξίες δεν είναι όλοι «βολεμένα ρεμάλια άρρωστα για την ομάδα τους που βλέπουν ως εχθρό τους τον αντίπαλο οπαδό». Το φαινόμενο A.C.A.B (all cops are bastards) στα ελληνικά γήπεδα στη διάρκεια του περσινού Δεκέμβρη και Γενάρη όπου τα πολιτικά πανό και οι συγκρούσεις με τους μπάτσους είχαν την τιμητική τους , εξηγεί πολλά πράγματα. Πολλοί hooligans κυνηγήθηκαν για αυτή τους τη στάση και υπήρχαν συλλήψεις οπαδών (βλ: 4 οπαδοί της ΑΕΚ προφυλακίστηκαν με βαριές κατηγορίες για τη συμμετοχή τους σε επεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις στις 7/12/08 στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ κ.α) με βάση τον νέο αθλητικό νόμο , ο οποίος για ασήμαντους λόγους σε βάζει φυλακή, αλλά ακόμα περισσότερο απαγορεύει την ανάρτηση πανό με πολιτικό περιεχόμενο σε γήπεδα (λόγος πολύμηνης προφυλάκισης του Νίκου Κουνταρδά ).
    Η πολιτικοποίηση hooligan των γηπέδων είναι γεγονός εδώ και πολλά χρόνια, έχοντας τις ρίζες του στην κοινωνικό- ταξική διάσταση μεγάλης μερίδας του ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού χώρου. Αναρχίζοντες και αριστερίζοντες οπαδοί έχουν κάνει πολλές κινήσεις δημιουργώντας ένα άτυπο μέτωπο «συνειδητοποιημένου hooliganισμού» ενάντια στην παραπληροφόρηση των ΜΜΕ, στην κομματική πολιτικοποίηση, στους μπάτσους, σε ΠΑΕ- ΕΠΑΕ, μισθοφόρους και στρατευμένους οπαδούς και φυσικά σε φασιστικούς οπαδικούς συνδέσμους. Οι συγκρούσεις και οι δράσεις πολυάριθμες, με πιο κλασικό κεκτημένο τη λογική του «ντου» στους ελέγχους των ,ανεβασμένων, εισιτηρίων και την είσοδο του κόσμου στις κερκίδες χωρίς να πληρώνει.
    Ο νέος “α(θ)λητικός νόμος” στοχεύει κυρίως σε αυτή την τάση οπαδών και hooligans και όχι φυσικά στους στρατευμένους και πληρωμένους οπαδούς των ομάδων.

Η γουρούνι Η άνθρωπος

Υ.Γ: Οταν λέμε "πολτικοποιημένοι" δεν το χρησιμοποιούμε με τον όρο που το θέτουν οι πολιτικοί, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, αλλά με την έννοια της κοινωνικο-πολιτικής συνείδησης.

http://libertadaek.blogspot.com/
http://paokantifa4.blogspot.com/
http://iraklis-antikatastolh.blogspot.com/
http://asteras1928.wordpress.com/
http://www.myspace.com/antifahooligans_greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου